Șefa comisiei care îl cercetează pe Alexandr Stoianoglo vrea să demisioneze

Procuroru-general suspendat al R.Moldova

Președinta comisiei create de noua putere pentru evaluarea procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, a depus cerere de demisie. Cererea Lidiei Bulgac, care a invocat „motive de familie”, a fost examinată la 28 decembrie de Consiliul Superior al Procurorilor, care însă nu a putut să o aprobe, pentru că nu a fost prevăzut deocamdată un asemenea mecanism.

Comisia a fost creată în luna noiembrie grație unei reforme care face posibilă demiterea procurorului general înainte de termen, dacă evaluarea activității sale se încheie cu rezultate negative. Reforma a fost criticată deja de Comisia de la Veneția într-un aviz publicat la 13 decembrie, în care se spune că schimbările legislative „nu ar trebui să urmărească înlocuirea anumitor deținători de funcții sub pretextul unei reforme instituționale”.

### Vezi și... ### Comisia Veneția critică legea procuraturii. Opoziția cere demisia ministrului Justiției

Majoritatea PAS și președinta Maia Sandu îl consideră pe Alexandr Stoianoglo un obstacol în cale combaterii corupției. Acesta a fost suspendat din funcție în luna octombrie, reținut și inculpat pentru corupere pasivă și alte presupuse crime. Stoianoglo spune că nu a încălcat legea, iar ancheta și planurile de evaluare a activității sale în vederea demiterii ar fi motivate politic.