15 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană

Romania -- EU and romanian flags, generic

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la UE, în care se spune că impactul pozitiv al aderăraii la Uniunea Europeana este unul major în viaţa de zi cu zi a românilor .

„Încrederea pe care marea majoritate a cetăţenilor români au acordat-o constant Uniunii în toată această perioadă şi pe care continuă să o manifeste, în ciuda provocărilor curente multiple, reflectă spiritul european al societăţii româneşti de astăzi. Impactul pozitiv al Uniunii în viaţa de zi cu zi a românilor rămâne unul major, perceptibil fie în mod direct, prin proiectele pe care România le implementează cu finanţare europeană sau prin exerciţiul nemijlocit al libertăţilor europene, fie indirect, prin conectarea europeană şi modernizarea societăţii şi economiei româneşti ca urmare a participării noastre la procesele europene”, a spus Aurescu, citat de G4media.

Șeful diplomației Romaniei consideră că ultima dovadă a importanţei unităţii şi solidarităţii europene, precum şi a apartenenţei României la UE, a apărut în contextul gestionarii pandemiei de COVID-19.

„Coordonarea şi acţiunea comună în plan european au făcut, de asemenea, posibile, soluţii în beneficiul tuturor statelor membre, inclusiv al României, pentru diminuarea efectelor negative pe care pandemia le-a generat în funcţionarea pieţei interne şi a aprovizionării cu bunuri, în asigurarea liberei circulaţii şi, nu în ultimul rând, în facilitatea accesului la vaccinuri, medicamente şi echipamente medicale”.

Ministrul Aurescu a mai afirmat că Romania este deschisă extinderii pe mai departe a Uniunii Europene . „La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, avem certitudinea că viitorul României este strâns legat de viitorul Uniunii Europene. Sper ca reflecţia asupra direcţiilor proiectului european, prilejuită de Conferinţa privind viitorul Europei, la care România şi cetăţenii români contribuie în prezent, va da rezultatele cele mai bune. Vom putea avea astfel o Uniune Europeană mai consolidată şi mai coezivă, unită în jurul valorilor comune stipulate în Tratatele UE, mai prosperă şi mai puternică la nivel regional şi global, spre beneficiul direct al tuturor cetăţenilor europeni – inclusiv al celor români şi al României”.

Detalii în plus aici.