A doua convorbire telefonică Biden-Zelenski în trei săptămâni

Președintele american Joe Biden are programată astazi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, iar pe agenda se află pregătirile pentru viitoarele angajamente diplomatice menite să reducă tensiunile legate de concentrarea masivă de trupe și echipamente militare rusești în apropierea Ucrainei.

Biden intenționează să „reafirme sprijinul Statelor Unitepentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii ruse”, a anunțat Casa Albă. E a doua convorbire telefonică între cei doi lideri în trei săptămâni.

Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, iar Moscova solicită garanții de securitate ample din partea Statelor Unite și NATO. În special, Moscova dorește ca Alianța Nord-Atlantică să nu se mai extindă spre Est, să respingă pentru totdeauna aderarea Ucrainei sau a altor țări foste sovietice la NATO și să anuleze planurile sale militare din Europa Centrală și de Est.

Dar administrația Biden și NATO au spus că Alianța își va continua politica „ușilor deschise” și că nici o țară nu are drept de veto asupra aspirațiilor unei alte națiuni de a adera la Alianța Nord Atlantică. De asemenea, administrația Biden afirmă că nu va discuta despre securitatea Ucrainei fără a consulta Kievul. Primele convorbiri între Statele Unite și Rusia sunt programate pentru 10 ianuarie, la Geneva.