Duma rusă amână proiectul legii privind obligativitatea certificatului sanitar

Un vizitator prezintă codul QR pe telefonul său mobil, la intrarea în restaurantul „Mama Budet Rada” din Moscova, care acceptă doar accesul persoanelor vaccinate anti-covid

În Rusia, proiectul legii care impune obligativitatea prezentării codurilor QR pentru accesul în spații publice ar putea fi amânat pe un termen nedeterminat. Recent, a fost amânat și un proiect similar privind obligativitatea certificatului sanitar pentru accesul transportul public. Anunțul l-a făcut președintele fracțiunii „Rusia echitabilă – Pentru dreptate” în Duma rusă, Serghei Mironov, într-un interviu pentru Interfax.

Vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, a precizat că proiectul nu va fi examinat, deocamdată, în lipsa „actelor însoțitoare necesare”. Totodată, potrivit lui, populația „nu este pregătită să accepte această lege”, ceea ce poate servi motiv pentru a nu continua examinarea documentului.

### Vezi și... ### Curtea Supremă a SUA a blocat ordinul lui Biden privind vaccinarea obligatorie a angajaților din întreprinderile mari

În decembrie anul trecut, deputații Dumei de Stat au aprobat în prima lectură proiectul legii privind obligativitatea codurilor QR pentru accesul în spații publice, coduri care atestă vaccinarea sau trecerea prin boala COVID-19. Proiectul prevede impunerea codurilor QR sau a certificatului sanitar pentru accesul în spații publice, cum ar fi instituții de cultură, restaurante și cafenele sau la evenimente sportive – o listă aflată la discreția conducerii regiunilor ruse.