Guvernul de la Chișinpu a propus declararea stării de urgență pentru 60 de zile. Decizia finală urmează să fie luată de Parlament. Șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a precizat că hotărârea are la bază scrisoarea oficială de la Moscova, prin care Gazprom cere ultimativ plata pentru luna ianuarie până pe data de 20, conform clauzelor contractuale, în caz contrar există riscul de sistare a livrărilor către R. Moldova.
„Această scrisoare înseamnă o deviere de la practicile acceptate anterior. Deși e vorba de aceleași condiții de plată, în trecut se acceptau devierile financiare atâta timp cât era necesar pentru reajustarea tarifelor. Noi deja ne-am confruntat cu asemenea situație la finele anului trecut, când am avut o amenințare de deconectare de 48 de ore. (...) Este foarte probabil să avem aceleași probleme în februarie, de aceea este necesar să acționăm prompt și să avem toate instrumentele de decizie la dispoziție, pentru ca să asigurăm securitatea energetică a țării și accesul consumatorilor la furnizarea neîntreruptă a gazele naturale”.
Vicepremierul Andrei Spânu a precizat că starea de urgență a fost solicitată pentru 60 de zile ca să se poată acoperi lunile februarie și martie, când se pot aștepta temperaturi mai scăzute. Vicepremierul Spânu a lăsat să se înțeleagă că, în prezent, Gazprom ar da dovadă de dublu standard în relațiile cu autoritățile moldovene:
„Prevederea de plată a avansului a fost introdusă în 2011, nu acum. Din acel an până în 2014, Moldovagaz a acumulat o datorie de 400 milioane de dolari și niciodată nu am primit astfel de notificări”, a atras atenția Andrei Spânu.
Comentând mai devreme îngrijorările de la Chișinău, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a declarat pentru agenția rusă TASS că „problema furnizării gazelor de Gazprom către R. Moldova este una strict comercială și nu are niciun substrat politic”.