MAE român: este inadmisibilă solicitarea Moscovei ca NATO să-și retragă trupele din România

Exercițiu militar NATO la Koren, Bulgaria, 4 iunie 2021.

Ministerul român de externe a declarat că solicitarea Rusiei de retragere a trupelor NATO din România și Bulgaria este inadmisibilă.

Într-un comunicat postat pe pagina de internet a ministerului român de externe, diplomația de la București respinge ca inoportune și lipsite de orice fundament declarațiile ministerului rus de externe legate de prezența militară aliată pe flancul estic al NATO.

### Vezi și... ### Joe Biden: orice încălcare a graniței ucrainene este o invazie

„MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv”, arată reprezentanții MAE.

O reacție similară a venit de la Sofia, unde premierul Bulgariei Kiril Petkov a declarat că țara sa decide singură asupra planurilor de apărare, în coordonare cu aliații săi din NATO. Vorbind vineri în fața Parlamentului bulgar, Petkov a cerut Rusiei să dialogheze cu Occidentul pentru detensionarea situației.