Thomas Mayr-Harting rămâne reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană

Imagine de arhivă

Diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting va ocupa al treilea an la rând funcția de reprezentant special al președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană.

Numirea a fost făcută de Zbigniew Rau, ministrul polonez de externe, a cărui țară deține în acest an președinția rotativă a OSCE. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de purtătorul de cuvânt al președinției poloneze a OSCE, Bartosz Kempinski.

### Vezi și... ### Mediatorii și observatorii în reglementarea transnistreană la Chișinău și Tiraspol

Thomas Mayr-Harting a fost numit în această funcție prima dată în ianuarie 2020, de către președinția albaneză de atunci a OSCE, apoi a fost reconfirmat la începutul lui 2021 de către președinția suedeză.

În toată această perioadă nu au avut loc întâlniri în formatul oficial de negocieri 5+2, iar dialogul dintre Chişinău și Tiraspol a rămas la nivel tehnic, pe fundalul pandemiei de Covid-19 și al schimbărilor la nivelul clasei politice de la Chişinău.

Thomas Mayr-Harting a vizitat ultima oară Chişinăul anul trecut la mijlocul lunii septembrie. Atunci s-a discutat despre posibilitatea reluării negocierilor în formatul 5+2 după ce puterea la Chişinău a fost preluată de majoritatea Partidului Acțiune și Solidaritate.

Negocieri însă nu au mai avut loc, după ce noul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a demisionat chiar în ajunul datei fixate pentru discuții, în noiembrie 2021.

Din formatul 5+2 fac parte, pe lângă Chişinău și Tiraspol, Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori, iar UE și SUA au rolul de observatori.

După câștigarea alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a declarat de mai multe ori că formatul de negocieri 5+2 trebuie să devină „o platformă pentru combaterea corupției și contrabandei”.

### Vezi și... ### Reprezentantul OSCE în Moldova: între Chișinău și Tiraspol

Ultima reuniune oficială a formatului 5+2 a avut lor la Bratislava pe 10 octombrie 2019. Nu s-a semnat un protocol final atunci, din cauza divergențelor dintre părți.

Chişinăul și Tiraspolul continuă să aibă viziuni diferite asupra agendei viitoarelor discuții, fiecare insistând să includă prioritar anumite teme sensibile.