De ce a scumpit brusc Moldovagaz gazul metan folosit drept carburant

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat scumpirea bruscă a gazului metan folosit drept carburant pentru mașini, spunând că pe piața moldoveană există o „varietate de produse”, iar șoferii au „libertatea deplină de a alege combustibilul”.

Moldovagaz care este controlată de concernul rus de stat Gazprom a scumpit la 22 ianuarie cu aproape 30%, până la 17,6 lei per 1 m cub, gazul metan comercializat de subsidiara sa Transautogaz.

Într-un mesaj citat de Pro TV Chișinău, Ceban scrie că scumpirea este determinată de „factori de piață”, iar gazul metan rămâne competitiv în comparație cu motorina ajunsă la 19,5 lei per litru sau benzina de 22,5 lei per litru.

### Vezi și... ### Datoria către Gazprom a fost plătită, Moldovagaz cere majorarea tarifului

Deputatul partidului de guvernământ PAS, Radu Marian, a scris pe canalul său Telegram că scumpirea „constituie un abuz” mai ales că alte patru companii de pe piața gazului metan „mențin în continuare același preț”.

„Este un lucru extrem de neplăcut pentru taximetriștii care folosesc acest tip de combustibil și îi înțeleg de ce”, a mai scris deputatul, adăugând că majoritatea parlamentară va „analiza serios opțiunea de a reglementa prin lege prețul gazului metan” în următoarele zile.

Moldovagaz, controlată de Gazprom, a scumpit gazul metan după ce scumpise deja substanțial gazele naturale.

Întreprinderea moldo-rusă s-a confruntat cu mari deficite de lichidități în ultimele luni, întâmpinând dificultăți în achitarea consumului de gaze naturale rusești, din cauză că tarifele interne la care achită populația consumul de gaze naturale au fost mărite mai târziu decât a crescut prețul cerut de Gazprom.