MAI de la București vrea să limiteze numărul mare de locatari fictivi înscriși la o singură adresă

Imagine generică

Presa din România relatează că inițiativa Ministerului de Interne de la București ce se află în dezbateri publice i-ar viza pe cetățenii românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin și că aceștia ar putea rămâne fără actul de identitate. Sunt vizați toți cei care stau cu chirie, în gazdă sau doar la evidență.

„Basarabenii au profitat de slăbiciunile legislaţiei și de îngăduiţa autorităţilor române pentru a obţine buletine de identitate. S-au înregistrat uneori cu sutele, alteori cu miile, la aceleaşi adrese”, relatează TVR. În consecință, MAI propune ca într-o locuinţă să poată fi înregistrate cel mult 10 persoane, dacă acestea nu sunt rude.

Unii deputați de opoziție au criticat inițiativa. Uniunea Salvați România consideră că guvernarea „vrea să lase fără acte milioane de români din ţară şi din străinătate”. „MAI vine cu un proiect de ordonanţă complet absurd. Vor dovadă de la proprietar că locuieşti la adresa din buletin şi trimit poliţia peste tine sau peste proprietar să verifice dacă stai acolo. Fără declaraţia poliţiei nu primeşti cartea de identitate şi pot să ţi-o anuleze şi pe cea pe care o ai”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.

Deputații USR afirmă că, în momentul actual, peste 450.000 de români din R. Moldova cu cetăţenie română şi carte de identitate românească, iar dintre ei peste 250.000 se află în UE. „Dacă actele lor de identitate vor fi considerate nevalabile, ei se vor afla ilegal pe teritoriul UE”, potrivit acelorași surse.