Alianța Nord-Atlantică spune că și-a pus forțele în alertă și trimite noi nave de război și bombardiere în Europa de est din cauza concentrării de forțe militare rusești în apropiere de Ucraina.
„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-i proteja și apăra pe toți aliații, inclusiv prin întărirea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deterioare a mediului nostru de securitate”, se spune într-o declarație a secretarului general NATO Jens Stoltenberg.
Alianța a mai spus că își sporește prezența cu caracter defensiv în Marea Baltică, după ce mai multe state membre au oferit trupe și echipamente.
Declarația se referă la mai multe decizii luate zilele trecute de Danemarca, care va trimite balticilor o fregată și avioane de luptă, de Spania, care își consolidează desfășurările navale, și de Olanda, care-și pune „unitățile navale și terestere în alertă” pentru forța sa de reacție rapidă.
### Vezi și... ### MAE român: este inadmisibilă solicitarea Moscovei ca NATO să-și retragă trupele din România„Franța s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandă NATO”, se mai spune în declarație.
Aceste evoluții au loc după ce miniștrii de externe din Uniunea Europeană au anunțat că sînt uniți în sprijinul acordat Ucrainei.
„Toți membrii Uniunii Europene sînt uniți. Dăm dovadă de o unitate fără precedent în ce privește situația din Ucraina, în strânsă coordonare cu Statele Unite”, le-a spus la Bruxelles jurnaliștilor coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniuni Europene, Josep Borrell.
La Washington se așteaptă, pe de altă parte, o schimbare majoră a poziției administrației Biden, care până acum a exclus posibilitatea de a-și întări prezența militară în estul Europei, ca răspuns la concentrarea de trupe rusești la granița cu Ucraina.
Potrivit unor oficialități ale administrației americane, citate de cotidianul New York Times, Biden ia în calcul trimiterea de trupe, nave de război și avioane de luptă în statele membre NATO, dacă Rusia invadează Ucraina.
Planurile au fost discutate de președinte cu comandanții forțelor armate, la sfârșitul săptîmânii, la Camp David (reședința prezidențială de vară).
Statele Unite ar putea trimite astfel între 1.000 și 5.000 de soldați americani în țările est-europene, cu opțiunea de a crește acest număr de zece ori dacă situația se deteriorează. Printre țările ce ar urma să găzduiască trupe americane se numără Polonia, Țările Baltice, România și Bulgaria.
Președintele american ar urma să ia o decizie cel mai devreme săptămâna aceasta.