Kremlin-ul a avertizat joi că „nu sunt prea multe motive de optimism” că Occidentul va satisface cererile Rusiei în confruntarea cu Ucraina, dar a spus că președintele Vladimir Putin își va lua timpul pentru a studia răspunsurile scrise pe care Statele Unite și NATO le-au trimis miercuri, 26 ianuarie, înainte de a decide cum să procedeze.
„Toate aceste documente sunt la președinte”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov. „Desigur, va fi nevoie de ceva timp pentru a le analiza – nu ne vom grăbi să tragem concluzii.”
### Vezi și... ### Ce scrie în răspunsul Statelor Unite transmis Moscovei?Peskov nu a comentat conținutul răspunsurilor, respecând cererea de confidențialitate a Statelor Unite. A spus însă că declarațiile publice făcute de secretarul de stat american Antony Blinken și de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg lasă se înțeles că Occidentul nu este dispus să ofere concesiile cerute de Rusia, într-o serie de probleme centrale.
„Nu există prea multe motive pentru optimism”, a spus Peskov, ca răspuns la o întrebare dacă Rusia ar fi mulțumită de răspunsurile occidentale. „Dar aș continua să mă abțin de la a face evaluări conceptuale.”
Comentariile lui Peskov vin pe fundalul tensiunilor provocate de Rusia care a masat aproape 100.000 de militari la granița cu Ucraina și la câteva ore după o un schimb de focuri la o fabrică de rachete ucraineană, incident care reamintește cât de fragilă este situația pe teren. Nu a existat nicio dovadă că incidentul de azi-noapte a fost legat de creșterea tensiunilor militare în regiune.
Pentru moment se speculează numai pe marginea intețiilor Rusiei, mai ales că președintele Putin nu a mai făcut nici o declarație publică legată de Ucraina din decembrie.
Statele Unite și NATO au transmis miercuri Rusiei răspunsurile lor oficiale la solicitările Rusiei ca NATO să-și retragă forțele din Europa de Est și să garanteze că Ucraina nu va fi primită în Alianța Nord-Atlantică, asta pe fundalul escaladării tensiunilor la granița ruso-ucraineană.
### Vezi și... ### Va fi sau nu război în Ucraina? Opinii ale experților americaniRusia insistă de săptămâni să primească răspunsuri scrise, înainte de a decide pașii următori dar neagă totodată speculațiile că ar intenționa să atace Ucraina învecinată.
Răspunsul Statelor Unite oferă Rusiei „o cale diplomatică serioasă de urmat” în cazul că alege aceasta opțiune, a declarat secrtarul de stat america Antony Blinken miercuri, la o conferință de presă la Washington.
### Vezi și... ### 8.500 de militari americani pregătiți să întărească flancul estic al NATOStatele Unite oferă „măsuri de transparență reciprocă privind poziționarea militară în raport cu Ucraina, precum și măsuri de creștere a încrederii reciproce când este vorba de exercițiile și manevrele militare în Europa”, a spus Blinken, adăugând că este menționată și problema controlului armelor nucleare în Europa.
Răspunsul american, a mai spus Blinken, repetă însă refuzul principial al Statelor Unite de a exclude posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin, deși președintele Biden și alți oficiali americani au spus că este improbabil ca Ucraina să poată fi admisă într-un viitor relativ apropiat.
Rusia a cerut, de asemenea, ca Statele Unite să elimine armele nucleare din Europa și să-și retragă trupele și armele din țările fostului bloc sovietic care s-au alăturat NATO după 1997. Cerere pe care Washington-ul a respins-o din start.