Planuri de mobilizare militară pe fondul eforturilor de a atenua tensiunile de la granița Ucrainei

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, și președintele României, Klaus Iohannis

Franța a anunțat pe 29 ianuarie planuri de a trimite sute de militari în România la o zi după ce Statele Unite au declarat că vor muta în curând un număr mic de trupe americane în țările NATO din Europa de Est, deoarece temerile continuă să crească că o acumulare de trupe rusești în apropierea granițelor Ucrainei ar putea fi un preludiu al unei invazii.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat pe 29 ianuarie că Franța intenționează să trimită „câteva sute de oameni” în România, ca parte a unei „alianțe defensive”. Într-o declarație la postul de radio France Inter, Parly a descris România drept o „zonă de înaltă tensiune” care trebuie „asigurată”. România are graniță atât cu Ucraina, cât și cu Moldova, unde Rusia are trupe în regiunea separatistă a Transnistriei.

Președintele american Joe Biden declarase pe 28 ianuarie că va masa „în termen scurt” trupe americane în țările NATO din Europa de Est.

Efortul diplomatic de soluționare a tensiunilor va continua în săptămânile următoare. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat pe 29 ianuarie că el și ministrul german de externe, Annalena Baerbock, vor vizita Ucraina în perioada 7-8 februarie. El a mai spus că l-a asigurat pe ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba „de sprijinul nostru deplin și solidaritatea cu Ucraina”.