Ursula von de Leyen: Sunt semne că Gazprom e folosit ca pârghie într-un joc politic

Imagine de arhivă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen a declarat că prețul gazului ar putea rămâne „foarte ridicat încă mult timp”, pentru că „sunt tot mai multe semne că Kremlin-ul continuă să folosească aprovizionarea cu gaze ca un mijloc de a exercita presiuni politice”.

Într-un interviu pentru presa germană acreditată la Bruxelles, von der Leyen a remarcat din nou că trustul rusesc Gazprom, care e companie e stat – acționează cel puțin „ciudat” în raport cu situația pieței, dând de înțeles că această firmă e folosită ca pârghie într-un joc politic. „Europa importă 90% din gazul [utilizat], iar peste 40% din acesta provine din Rusia. În ciuda prețurilor record și a unei cereri uriașe, se pare că nu există niciun interes în creșterea livrărilor către noi. Acesta este un mod foarte ciudat de a face afaceri din parte a Gazprom”, a afirmat von der Leyen.

### Vezi și... ### Dan Perciun (deputat PAS): „E clar că Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice”

Președinta Comisiei Europene a asigurat însă că Uniunea Europeană depune toate eforturile pentru a se alimenta cu gaze din surse alternative: „discutăm cu Statele Unite despre importul de gaze lichefiate, discutăm și cu Norvegia să-și mărească exporturile”, a spus von der Leyen în interviul pentru presa germană acreditată la Bruxelles.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, se află la Washington, unde se întâlnește cu omologul său Antony Blinken. Ulerior, cei doi vor prezida cel de-al 9-lea Consiliu Energetic SUA-UE, care se întrunește pentru prima dată după o pauză de patru ani.