Biden promite să „pună capăt” Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz (stânga) și președintele Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a promis că, dacă Rusia invadează Ucraina, gazoductul Nord Stream 2 nu va mai exista. Biden a promis să „pună capăt” conductei controversate, care a fost construită pentru a livra gaz rusesc în Germania, dar care nu a intrat încă în funcțiune.

„Ideea că Nord Stream 2 ar merge mai departe în cazul invaziei rușilor pur și simplu nu se va realiza”, a adăugat Biden în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, după întâlnirea lor, pe 7 februarie, la Casa Albă de la Washington.

El nu a precizat cum ar putea SUA să aplice o astfel de măsură, dar a subliniat că Germania și Statele Unite sunt pregătite să acționeze împreună în răspunsul lor la orice invazie.

Biden a spus că, în cazul unei invazii rusești - precizând că se referă la tancuri sau trupe care trec din nou granița Ucrainei – „atunci nu va mai exista Nord Stream 2”. „Vă promit”, a spus Biden, „vom pune capăt acestui lucru”.

### Vezi și... ### Bons baisers de Russie: cum vede presa întâlnirea Putin-Macron

Scholz nu a mers atât de departe în comentariile sale, dar a declarat că Germania și Statele Unite vor acționa împreună în răspunsul lor, în cazul în care Rusia invadează Ucraina. El a spus că ambele țări sunt pregătite să adopte măsuri severe și de anvergură în cazul unei invazii.

Statele Unite lucrează la găsirea unor surse alternative de gaze naturale pentru a compensa o pierdere a livrărilor în cazul în care Rusia le suspendă, a adăugat Biden.

„Credem că am putea suplini o parte semnificativă de gaze”, a spus Biden, adăugând că, dacă aprovizionarea va fi tăiată, Rusia va fi afectată foarte grav: „Ne uităm la ce putem face pentru a compensa pierderea - pierderea imediată - de gaz dacă acest lucru se va întâmpla”.