Parlamentul aprobă măsura extraordinară de evaluare a candidaților la Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor

Parlamentul a adoptat în lectură finală măsura extraordinară de evaluare a candidaților pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, văzută drept un prim pas de reformă a justiției și curățare a sistemului de angajați cu probleme de integritate.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 63 de voturi PAS.

Președinta comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate, a spus că proiectul votat exclude orice imixtiune din partea Ministerului Justiției și a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția. „Suntem ferm convinși că procesul de evaluare a candidaților la funcția de membru al CSM, CSP, precum și ale organelor specializate ale acestora se va desfășura cu brio și vom avea către luna mai a acestui an componenența acestor consilii formată din oameni integri și profesioniști”, a declarat Olesea Stamate.

### Vezi și... ### Sergiu Litvinenco: Vrem să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate

Blocul comuniștilor și socialiștilor a criticat graba cu care guvernarea a avansat acest proiect, părăsind în semn de protest sala de ședință. „Noi am fost consecvenți atunci când am votat cu majoritatea parlamentară modificarea Constituției. Nu putem înțelege lipsa de reacție și atitudine față de recomandările Comisiei de la Veneția. Cu părere de rău, am fost refuzați și de către plen, și de către Biroul Permanent”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea. El a invocat și lipsa de consens larg cu privire la reforma justiției, în special reforma procuraturii, precum și formulări vagi, fără mecanisme clare de reglementare, pe care le-ar conține proiectul votat.

Un studiu al Fundației germane Friedrich Ebert Moldova, elaborat de experți anticorupție și dat publicității în ajun, ridică însă serioase semne de întrebare privind definirea și constituționalitatea criteriilor de evaluare a integrității.

Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor sunt autorități de autoreglementare în domeniul judecătoresc și al procuraturii. Ambele au membri cu mandate expirate, fiind formate atât de reprezentanți ai breslei, cât și de delegați ai societății civile sau ai altor autorități.

### Vezi și... ### Vot în primă lectură pentru proiectul care prevede verificarea candidaților pentru CSM și CSP

Potrivit ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, formula de pre-vetting sau de evaluare a candidaților la funcția de membru în CSM și CSP presupune formarea unei comisii speciale, din care trei reprezentanți vor fi delegați experți străini, iar trei experți din țară delegați de către parlament, proporțional numărului de mandate, respectiv două persoane vor fi delegate de majoritate și una de opoziție. Această măsură extraordinară ar urma să înceapă pe 1 martie.

Printre criticii acestui proiect se numără și fostul premier Ion Chicu, care consideră că procedura votată de majoritatea PAS contravine Constituției. În special, Chicu s-a referit la îngrădirea dreptului de a fi ales în interiorul breslei judecătorilor sau procurorilor. Anterior toți doritorii își înaintau candidaturile în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor sau procurorilor. Câștigau cei care acumulau cele mai multe voturi.