Grupul PPE propune Parlamentului European să o invite pe Maia Sandu pentru un discurs în plen

Grupul europarlamentar PPE (Partidul Popular European) i-a propus președintei Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, să o invite pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, să rostească un discurs în plenul Parlamentului European. Într-o scrisoare din partea grupului PPE către Metsola se vorbește despre „situația foarte tensionată” din vecinătatea estică a UE, dar se atrage atenția și asupra „evoluțiilor pozitive” în cazul unuia dintre partenerii estici ai UE - Republica Moldova.

„Putem deja vedea că președintele, guvernul și parlamentul Republicii Moldova sunt uniți în implementarea reformelor, care sunt foarte așteptate de popor. S-au înregistrat deja progrese, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției, reforma judiciară, îmbunătățirea nivelului de trai al celor mai vulnerabile grupuri de populație și îmbunătățirea climatului de afaceri din țară”, se spune în scrisoarea semnată de Manfred Weber, președintele grupului PPE, și vicepreședinții Rasa Juknevičienė și Siegfried Mureșan, ultimul fiind și șeful delegației PE pentru R.Moldova.

În scrisoare se afirmă că „evoluțiile pozitive” din Republica Moldova sunt importante și pentru Uniunea Europeană. „Cu cât mai mare este stabilitatea în Republica Moldova, cu atât mai bune sunt premisele pentru siguranță și stabilitate în interiorul granițelor UE”.

Liderii grupului PPE consideră că „invitarea președintei Maia Sandu în fața plenului ar da un semnal puternic de sprijin din partea Parlamentului European pentru consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și pentru reformele pe care autoritățile moldovene le întreprind”. „În plus, ar sublinia sprijinul publicului european pentru partenerii noștri din vecinătatea estică în perioadele de tensiune din regiune”, se mai spune în scrisoarea citată.