Ambasada Statelor Unite de la Moscova le-a cerut americanilor din Rusia să-și facă planuri de plecare

Ambasada americană din Rusia

Ambasada Statelor Unite de la Moscova le-a cerut americanilor din Rusia să-și facă planuri de plecare, citînd relatări despre posibile atacuri asupra unor ținte rusești, în contextul avertismentelor occidentale legate de un atac rusesc iminent împotriva Ucrainei.

„Potrivit unor surse media, au existat amenințări cu atacuri împotriva unor centre comerciale, gări și stații de metro și a altor locuri publice din principalele aglomerări urbane, între care Moscova și St. Petersburg, precum și în zonele de la granița dintre Rusia și Ucraina, se spune într-o declarație a Ambasadei americane din capitala rusă.

Oficialități americane și de la NATO spun că Rusia a concentrat la frontiera ucraineană aproximativ 150.000 de militari. Moscova neagă că ar avea intenția să invadeze Ucraina.

### Vezi și... ### LIVE UCRAINA | Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Luhansk și Donețk

Pe 23 ianuarie, Departamentul de Stat de la Washington a emis o alertă de călătorie în care le-a cerut cetățenilor americani să nu se deplaseze în Rusia. Acum le-a cerut „să-și revizuiască măsurile personale de securitate” și să „aibă planuri de evacuare care nu se bazează pe sprijinul guvernului Statelor Unite”.

Întrebată dacă oficialitățile americane au pus la dispoziția autorităților de la Moscova informații legate de posibile atacuri împotriva Rusiei, purtătoarea de cuvând a diplomației ruse Maria Zaharova a răspuns: „Și dacă nu, ce se poate înțelege din toate astea?”