Invazia rusă a dezmembrat deja zeci de mii de familii în Ucraina

Femei și copii intrând în R. Moldova pe la punctul de frontieră Palanca pe 26 februarie 2022 după ce și-au luat rămas bun poate pentru totdeauna de bărbații și tații rămași acasă.

Numeroși refugiați din Ucraina continuă să traverseze în R. Moldova pe la punctele de trecere Palanca și Tudora. Traversează preponderent femei și copii. Bărbații își aduc familiile până la graniță și revin acasă, după scene tulburătoare ale despărțirii. Legea marțială le interzice bărbaților de vârstă militară să părăsească Ucraina.

O refugiată ținând în mână pașaportul ucrainean trece granița în R. Moldova, la Palanca, fiind consolată de fiul ei, după despărțirea de soțul rămas în Ucraina.

Pe traseul Palanca - Chișinău, se pot vedea sute de mașini cu numere ucrainene, preponderent din regiunea Odesa, conduse de femei.

Unii refugiați călătoresc către frontieră în grupuri a câte cinci mașini. Ajunși, femeile urcă la volan și merg mai departe cu patru din ele. Bărbații se întorc cu o mașină.

De partea ucraineană a graniței, s-au format cozi de mulți kilometri, care nu se micșorează de mai multe zile. Mii de refugiați petrec câte 16 ore în așteptare din cauza procedurilor lente de partea ucraineană a graniței.

Refugiați ucraineni se îndreaptă pe jos către punctul de trecere al frontierei cu Republica Moldova la Palanca, unde s-au format cozi imense, pe 26 februarie. (AP Photo/Sergei Grits)

Odată trecute de frontieră, familiile de refugiați ucraineni sunt preluate de multe ori de voluntari moldoveni. Aceștia îi ajută cu transportul până la Chișinău, alte localități sau granița cu România, dar și cu cazarea.

Ministerul moldovean de Interne spune că în perioada 24.02.2022-27.02.2022, până la ora 05.00, în R. Moldova au intrat 70.080 de cetățeni ai Ucrainei, dintre care 50.416 persoane prin segmentul de frontieră moldo-ucrainean, iar 19.311 prin segmentul de frontieră moldo-român. Pe teritoriul moldovean au rămas în acest interval 29.510 cetățeni ai Ucrainei.

Un polițist de frontieră moldovean, îndrumând femei și copii refugiați din Ucraina către tarabele cu băuturi calde și alimente.

La Palanca, s-a organizat coridor verde de traversare prioritară pentru familii cu copii, au fost instalate corturi încălzite în zona dinaintea trecerii prin controlul vamal și de frontieră, au fost distribuite băuturi calde și mâncare în zona de așteptare. De asemenea, refugiații au parte de internet gratuit pentru a ține legătura cu cei rămași în Ucraina.

Potrivit corespondenților Europei Libere, în cursul nopții și dimineții de pe 27 februarie militarii ucraineni au cerut de două ori călătorilor aflați în așteptare la punctul Tudora să stingă farurile mașinilor și să se disperseze, pentru a nu deveni ținte ale unor posibile lovituri aeriene.

S-a relatat ulterior că au fost lansate rachete asupra pistei de decolare a unei unități militare ucrainene situate la câteva zeci de kilometri către sud-est.