Ca urmare a deciziei de joi, 3 martie, a autorităților de la Chișinău de a înainta, la fel ca Ucraina cu câteva zile mai devreme, o cerere de aderare la Uniunea Europeană, europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE/PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova a spus că este „convins” că răspunsul UE va fi pozitiv.
Vorbind la emisiunea TV „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție Moldova 1 – Europa Liberă, Mureșan a insistat că războiul din Ucraina a făcut și state mai îndepărtate geografic de România să înțeleagă cât de importantă este securitatea frontierelor estice, iar R. Moldova, pe de altă parte, a dovedit că este un stat cu vocație europeană prin felul cum s-a raportat la refugiații ucraineni, dar și prin reformele pe care le-a inițiat recent guvernarea moldoveană.
„Toată lumea în Europa înțelege că, dacă pe lângă dictatorul Lukașenka în Belarus, Putin ar avea și în R. Moldova un regim marionetă pro-rus, lucrurile ar fi mult mai grave pentru vecinătatea estică, pentru regiune, pentru UE,” a mai spus europarlamentarul român, insistând că procedurile de aderare ce vor urma, chiar dacă pot fi îndelungate, nu ar trebui să sperie.
Your browser doesn’t support HTML5
Președinta Maia Sandu a semnat la 3 martie cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, spunând că o va transmite președintelui Franței Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene. Tot joi, și Georgia a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană, cererea moldoveană și cea georgiană survenind la câteva zile după ce Ucraina a luat o hotărâre similară, care a făcut presiuni pentru a fi primită în blocul pan-european ca urmare a războiului declanșat împotriva sa de Federația Rusă.
„Obiectivul acestui demers, atât pentru Ucraina, cât și pentru R. Moldova este de a da oamenilor perspectivă, de a le spune încotro se îndreaptă viețile lor”, a spus Siegfried Mureșan, întrebat dacă printre mize este și aceea de a determina Rusia să facă un pas înapoi în fața unor state cu perspectivă de a fi primite în UE:
„Va opri asta războiul pe termen scurt în Ucraina? Nu știu să vă răspund la această întrebare, pentru că este o agresiune militară nejustificată, a unui regim autoritar din Federația Rusă, sprijinit de dictatorul din Belarus. Ce este foarte important, însă, este să dăm această perspectivă și să dăm maxim de ajutor,” a spus europarlamentarul.
### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a noua | stația nucleară din Zaporojie bombardată