Rusia: lege care pedepsește răspândirea de informații „false” despre aproapte toate instituțiile

Imaginen generică.

Duma de stat din Rusia aprobat o lege care pedepsește cu până la 15 ani închisoarerăspândirea de „informații în mod deliberat false” despre aproape toate instituțiile de stat, inclusiv ambasade.

Este o extensie a legii din 5 martie, care pedepsește răspândirea de „informații false” despre forțele armate, și se aplică și în cazul în care invazia din Ucraina este numită război, în loc de formula oficială de „operațiune specială”.

Proiectul de lege mai trebuie aprobat de camerea superioată a parlamentului și semnată de președintele Vladimir Putin.

Noua lege criminalizează distribuirea de „informații false” despre acțiunile misiunilor diplomatice ruse, despre procurori, Garda Națională Rusă, Ministerul de Situațiilor de Urgență și alte organe ale statului.

Prima lege, referitoare la acțiunile forțelor armate, a determinat deja o serie de instituții media internaționale, între care BBC, CNN, Bloomberg și posturile publice de televiziune germane ARD și ZDF, să-și suspende sau limiteze drastic relatările din Rusia.

Multe pagini web în limba rusă, între care cele ale postului nostru de radio Svoboda, au fost blocate.

Roskomnadzor, organul rus de supraveghere a mass-media, a blocat, de asemenea, aproape toate rețelele sociale occidetale. Ultimele au fost Instagram și Facebook, blocate luni. Platforma WhatsApp mai funcționează, nefiind considerată o platformă de răspândire a știrilor.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 27