Acord SUA - UE pentru reducerea dependenței de gazele rusești

Joe Biden și Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană și Statele Unite au ajuns la un acord prin care blocul comunitar va primi în acest an cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) american, într-un efort de a renunța la importurile de gaze rusești.

Președintele american Joe Biden și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat vineri, pe 25 martie, formarea unui grup de lucru pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

„Astăzi am convenit asupra unui plan comun pentru acest obiectiv, accelerând în același timp progresul nostru către un viitor energetic sigur și curat”, a declarat Biden într-o conferință de presă comună cu von der Leyen, adăugând că inițiativa lor va căuta, de asemenea, să maximizeze utilizarea energiei regenerabile și să reducă cererea de energie.

„Această inițiativă se concentrează asupra a două aspecte esențiale, unul ajutând Europa să-și reducă dependența de gazul rusesc cât mai repede posibil și, un al doilea, să reducă cererea de gaz a Europei în general”, a spus el. „Scopul nostru este de a reduce această dependență de combustibilii fosili ruși și de a scăpa de ea. Acest lucru poate fi realizat doar prin... livrări suplimentare de gaze, inclusiv livrări de GNL”, a declarat von der Leyen.