Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost reținut pentru 72 de ore pe 29 martie, după ce Procuratura Anticorupție a făcut percheziții la domiciliul acestuia din Chișinău.
Reprezentanți ai Procuraturii generale citați de presa moldoveană au spus că perchezițiile au avut loc în cadrul unei anchete privind o presupusă îmbogățire ilicită.
Șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din mai 2018 până în iunie 2019, Botnari a căpătat notorietate mai ales datorită rolului jucat în chestiunea controversată a reținerii și extrădării a șapte angajați turci ai rețelei de licee Orizont.
### Vezi și... ### La trei ani de la expulzarea în Turcia a profesorilor de la liceele Orizont, dosarele rămâne secretizateCei șapte au fost ridicați și expulzați în septembrie 2018. R. Moldova a fost condamnată ulterior de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru expulzare, iar Botnari a fost găsit vinovat de justiția moldoveană în acest caz, achitând din propriul buzunar prejudiciile stabilite de CEDO în valoare de 125.000 de euro.
Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat de două ori cu privire la proveniența celor 125.000 de euro și altor 380.000 de lei pentru avionul charter închiriat pentru expulzarea profesorilor turci din R. Moldova.
Presa a speculat că expulzarea a fost o operațiune convenită cu președintele turc Recep Tayyp Erdogan de fostul oligarh moldovean Vlad Plahotniuc, care l-a promovat pe Botnari în fruntea SIS.
După o lovitură de stat eșuată contra lui Erdogan, în 2016, Turcia a căutat în mai multe țări europene și balcanice angajați ai unor rețelele de școli, care ar fi fost patronate de clericul auto-exilat Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de planificarea puciului.
### Vezi și... ### Președintele turc Erdogan i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru extrădarea profesorilor turci de la liceele Orizont