Parlamentul a numit membrii străini și moldoveni ai unei comisii-cheie din justiție

Parlamentul a numit luni trei experți din străinătate în Comisia independentă care va evalua integritatea candidaților la funcții în conducerea justiției moldovene, un punct-cheie al reformei promise de guvernarea PAS pentru eliminarea din sistem a persoanelor compromise.

### Vezi și... ### Igor Boțan: Reforma justiției și exodul judecătorilor cu reputația pătată

Juriștii Victoria Henley din Statele Unite, Nona Tsotoria din Georgia și Herman Von Hebel din Olanda se vor alătura altor trei experți moldoveni în noua Comisie. Experții moldoveni sunt Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu propuse de majoritatea PAS și Vitalie Miron propus de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Vorbind despre experții străini propuși de parteneri de dezvoltare occidentali ai Chișinăului, deputata PAS, Olesea Stamate, a spus că aceștia cunosc atât munca de judecători și procurori din țările din care provin, cât și „contextul în care se află R. Moldova”.

Deputații Partidului Șor, al căror lider se ascunde în străinătate de justiția moldoveană, nu au participat la votul din 4 aprilie, spunând că se abțin, pe motiv că reformele făcute de putere nu ar avea „nicio tangență cu lupta împotriva corupției”.

Noua comisie urmează să evalueze integritatea la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliu Superior al Procurorilor, inclusiv proveniența averii acestora. În cazul în care vor fi atestate discrepanțe mari între informația declarată de către candidat și situația reală, aceștia pot fi descalificați, iar Comisia va transmite informațiile organelor de drept competente pentru anchete.