ONU: numărul persoanelor care se refugiază din Ucraina a scăzut

Refugiați ucraineni în drum spre Varșovia.

Numărul persoanelor care se refugiază din Ucraina a scăzut, dar cei care pleacă acum au petrecut adesea săptămâni în condiții „extrem de grele”, a spus agenția ONU pentru refugiați.

Potrivit agenției ONU, peste 4 milioane 300 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului pe 24 februarie, o creștere cu aproape 63 de mii față de cifrele de miercuri. Această cifră include în jur de 23 de mii de persoane care au plecat în Rusia din 29 martie, după cifrele actualizate de la Moscova, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Agenției ONU pentru Refugiați, Matt Saltmarsh, a declarat reporterilor: „Războiul din Ucraina a declanșat una dintre cele mai mari și mai rapide crize umanitare ” din istoria postbelică a Europei.

### Vezi și... ### Raouf Mazou: În criza refugiaților, Moldova s-a comportat exemplar

Ritmul plecărilor din Ucraina încetinește dar nu se oprește de loc, având în vedere ostilitățile în curs.

Personalul agenției a observat că refugiați care au trecut granița în ultimul timp veneau din diferite părți ale Ucrainei, inclusiv din est, după ce petrecuseră săptămâni „în case fără căldură sau în adăposturi în condiții îngrozitoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Agenției ONU pentru Refugiați.

### Vezi și... ### Ambasadorul Ucrainei: Ei duc un război de anihilare totală, noi unul de supraviețuire