E posibil ca trupele ruse să fi comis crime împotriva umanității de la începutul invaziei în Ucraina în pe 24 februarie, se arată într-un raport OSCE.
Raportul, realizat de trei avocați din Austria, Elveția și Cehia, a fost dat publicității miercuri la Viena și a fost finalizat înainte să apară primele informații despre presupusele atrocități comise de militarii ruși la Bucea.
Rusia a refuzat să coopereze în procesul iniţiat în cadrul aşa-numitului mecanism „de la Moscova”, considerându-l „în mare parte depăşit şi redundant”.
Raportorii independenti constată „ucideri țintite, dispariții forțate sau răpiri de civili”,acte care ar putea fi calificate toate drept crime împotriva umanității.
„Dacă o evaluare detaliată nu a fost posibilă, misiunea a găsit cazuri clare de încălcări de către forţele ruse în ceea ce priveşte comportamentul lor în cursul ostilităţilor”, scriu cei trei autori ai documentului de 100 de pagini, prezentat în Consiliul permanent al OSCE, care are sediul la Viena.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | CPI investighează atrocitățile de la BuceaAutorii raportului evocă numeroase atacuri asupra unor „spitale, case şi clădiri rezidenţiale, proprietăţi culturale, şcoli, infrastructuri de apă şi de electricitate”, atacuri care ar fi putut fi evitate.
„Pare clar că zeci de mii de imobile au fost avariate sau distruse cu efecte dezastruoase directe şi indirecte asupra civililor”, arată misiunea OSCE de observatori.
Dacă Rusia şi-ar fi respectat obligaţiile în materie de drept internaţional după invadarea Ucrainei în 24 februarie, „numărul de civili ucişi şi răniţi ar fi fost semnificativ mai mic”, se mai spune în raportul citat, în care e invocat în special asedierea oraşului Mariupol, port strategic din sud-estul Ucrainei.
Numărul morţilor depăşeşte probabil la 10.000, apreciază membrii misiunii.
Experţii OSCE vorbesc de asemenea de „probe credibile” privind torturi şi tratamente degradante.