Mariupol – ce a câștigat Rusia

UKRAINE-CRISIS/MARIUPOL

Your browser doesn’t support HTML5

Mariupol – ce a câștigat Rusia

Odată cu încetarea rezistenței armate ucrainene în combinatul siderurgic Azovstal, forțele ruse au controlul total asupra orașului-port Mariupol de la Marea Azov - după mai bine de 80 de zile de lupte, de la lansarea invaziei pe 24 februarie, soldate cu moartea a mii de persoane (militari și civili) și distrugerea orașului.

Ce a câștigat Rusia, cu un preț atât de mare ?

O victorie simbolică, dar cu puțină valoare adăugată strategică, sunt de părere experți.

Valoarea simbolică și emoțională

Faptul că luptătorii de la Azovstal sunt acum în mâinile rușilor, indiferent dacă este vorba de o evacuare (cum o prezintă Kievul) sau capitulare (cum susține Moscova), este o victorie care servește propaganda rusă. Mai ales cea internă, în care elementul simbolic, emoțional este mai important decât cel pur strategic.

Ucraina și Rusia continuă să dea informații contradictorii despre câți luptători de la combinatul Azovstal din Mariupol au depus armele și au fost transferați în zonele din estul țării, controlate de milițiile separatiste și de armata rusă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Peste 900 de luptători de la Azovstal duși într-un centru penitenciar din Donețk

Joi, liderul separatist pro-rus Denis Pușilin susținea că mai mult de jumătate dintre luptătorii ucraineni care se baricadaseră în buncărele subterane de la Azovstal au părăsit uzina.

Informația nu poate fi verificată din surse independente și nici nu este clar la câți luptători se referă Pușilin.

Între timp, la Moscova s-a anunțat că peste 900 de luptători ucraineni care s-au predat au fost duși într-o colonie penitenciară din Donețk, teritoriu controlat de Rusia.

Luptători ucraineni, ducându-și camarazii răniți, părăsesc uzina Azovstal, 17 mai 2022

Autobuze transportând luptători ucraineni de la Azovstal, sub escorta trupelor pro-ruse, 17 mai 2022

Rămâne de văzut dacă și unde vor fi judecați, pentru că în Rusia riscă închisoare pe viață, pe când în regiunile separatiste din estul Ucrainei pot fi și condamnați la moarte, relatează televiziunea publică germană ARD.

Ministerul Apărării de la Kiev a declarat că speră într-o „procedură de schimb... pentru a repatria cât mai repede acești eroi ucraineni”, relatează agențiile de presă internaționale.

### Vezi și... ### „Prizonieri de război” sau „criminali de război”: ce soartă vor avea luptătorii de la Azovstal

Kremlinul refuză să se pronunţe tranșant, dacă vor fi considerați prizonieri de război sau criminali de război. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus numai că vor fi tratați „conform convențiilor internaționale”, lucru garantat de președintele rus Vladimir Putin.

Valoarea strategică

Odată cu lichidarea rezistenței militare de la Azovstal, forțele ruse controlează întreg orașul-port Mariupol de la Marea Azov. Numai că Rusia controla Mariupol încă de la mijlocul lunii aprilie, cu excepția combinatului Azovstal, care se întinde pe 11 kilometri pătrați.

Mariupol, al doilea oraș ca mărime din regiunea Donețk, se află pe o fâșie strategică de pământ pe coasta Mării Azov, care se întinde de la granița rusă în Est până la istmul ce leagă Ucraina continentală de peninsula Crimeea controlată de ruși - un potențial „pod terestru” care s-ar putea întinde mai departe, până la Odesa, sau chiar spre regiunea separatistă Transnistria, cum s-a mai speculat.

„În termeni practici, sfârșitul asediului de la Azovstal nu modifică foarte mult traiectoria războiului”, a declarat pentru Europa Liberă Robert Person, profesor asociat pentru relații internaționale la Academia Militară Americană de la West Point.

„Rusia controlează Mariupol de câteva săptămâni, așa că Moscova avea deja „podul său terestru” către Crimeea”, a mai spus Person.

Prelungind rezistența militară de la Azovstal, luptătorii ucraineni au blocat săptămâni în șir mii de militari ruși, care nu au putut fi transferați pe ale câmpuri de luptă în Ucraina.

„În termeni de propagandă internă, [președintele rus Vladimir] Putin va folosi la maxim capturarea orașului Mariupol, continuă Robert Person, dar este o victorie care a costat Rusia enorm. Luptele prelungite au epuizat armata, care a pierdut oameni, arme și echipamente importante”.

### Vezi și... ### Serviciile de informații americane: planul lui Putin mai este să ajungă în Transnistria, dar realizarea e tot mai puțin probabilă

Armata ucraineană a susținut că rezistența de la Azovstal a forțat Moscova să mențină aproximativ 20.000 de soldați în Mariupol, deși unele rapoarte indică că numărul a fost semnificativ mai mic. Rusia începuse deja să transfere trupe din Mariupol, atunci când uzina Azovstal rămăsese ultimul bastion al rezistenței ucrainene.

Controlul total asupra orașului, dar mai ales asupra portului poate aduce Rusiei avantaje strategice, nu însă determinante, apreciază Mark Cancian, colonel în rezervă al marinei americane, tot într-un interviu cu Europa Liberă.

La Mariupol, 12 mai 2022.

Mariupol, 19 aprilie 2022

Forțele pro-ruse, pe o stradă în Mariupol, 17 mai 2022.

„Rușii vor putea transporta mai multe provizii, mai multe echipamente, eliberând unele trupe pe care le-ar putea folosi în ofensiva din nord”.

„Mariupol are un port foarte bine dotat care va ajuta logistica rusă, și este exact punctul în care rușii au avut cele mai multe probleme de la lansarea campaniei din Ucraina”, mai spune Mark Cancian, astăzi consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington.

Oficialitățile ucrainene susțin că o navă ucraineană scufundată și minele marine împiedică forțele ruse să redeschidă portul imediat. Iar Glen Howard, președintele Fundației Jamestown de la Washington apreciază că ar putea dura luni până ce portul Mariupol să fie deschis pentru uz militar.

Încă din martie, Rusia folosește portul mai mic Berdeansk de la Marea Azov pentru a-și aproviziona trupele.

Clipe de liniște la Odesa | Ce-i va aduce soarta acestui oraș strategic?