Președintele francez Emmanuel Macron i-a dat asigurări președintei moldovene Maia Sandu că propunerea sa de creare a unei „comunități politice europene” nu a are scopul să înlocuiască aderarea la blocul comunitar pentru țări ca R. Moldova, Ucraina și Georgia.
Macron a făcut declarația în marginea întâlnirii sale de joi cu Sandu, a treia oară când a primit-o pe președinta moldoveană la Paris.
Președintele francez a dat naștere unui val de suspiciuni cu propunerea sa lansată într-un discurs în Parlamentul European, pe 9 mai, când a mai spus că Ucraina, care a depus cerere de aderare la UE după ce a fost invadată de Rusia, ar putea avea nevoie de „zeci de ani” pentru a adera și că ar trebui să aspire în schimb la o „comunitate politică europeană”, un fel de anticamera pentru UE, notează AFP.
Ideea a fost de a „crea un nou cadru pentru a ne structura cooperarea, reunind țări europene democratice care aderă la esența valorilor noastre și care aspiră sau nu să adere la UE”, a explicat Macron înaintea discuțiilor cu Sandu de la Palatul Elysee.
Liderul francez a insistat că „această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci o completare (...), ne permite să ne structurăm mai puternic relațiile politice, energetice și de investiții cu mai multe țări care doresc acest lucru”, a spus Macron.
Președinta moldoveană, care a mers la Paris cu trenul, de la Bruxelles, unde a rostit un discurs în Parlamentului European, pe 18 mai, a salutat ideea unei „comunități politice” despre care a spus că este de natură să urgenteze și parcursul european al R. Moldova, care de asemenea a depus cerere de aderare, după Ucraina și Georgia, la începutul lunii martie.
„Înțelegem că procesul de aderare este lung și complex și necesită mult efort și multă muncă. Nu căutăm scurtături”, a subliniat însă Sandu.
### Vezi și... ### Propunerile lui Macron. De la Europa cu două viteze, la Europa cu trei cercuri