Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în parlamentul de la Kiev pe 22 mai că Ucraina este singura în drept să-și decidă viitorul și a promis că personal „nu va avea liniște” decât atunci când Ucraina devine membră a Uniunii Europene, după cum aceasta își dorește.
Duda este primul lider străin care a vorbit în Rada Supremă după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.
„Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze în fața cererilor lui Putin”, a spus președintele polonez. „Numai Ucraina este în drept să decidă cu privire la viitorul ei... Nimic despre voi fără voi”, a spus Duda în aplauzele parlamentarilor Ucraineni.
Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedări teritoriale, dar a respins și cererile de încetare a focului care ar presupune că forțele ruse rămân pe teritoriul ocupat, spunând că acest lucru le-ar oferi timp pentru a se reface.
Comunitatea internațională, a spus Duda, trebuie să ceară Rusiei să se retragă complet de pe teritoriul ucrainean: „Dacă Ucraina este sacrificată din... motive economice sau ambiții politice, fiind cedat măcar un centimetru din teritoriul său, aceasta va fi o lovitură uriașă nu numai pentru națiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”.
De la începutul invaziei rusești, Varșovia s-a poziționat drept unul dintre cei mai determinați aliați ai Kievului.
Polonia este un susținător ferm al sancțiunilor dure împotriva Rusiei și și-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE.
„Nu voi avea liniște până când Ucraina va deveni membră a UE”, a mai spus Duda în discursul său din parlamentul de la Kiev.
La începutul lunii, președintele francez Emmanuel Macron a propus ca Ucraina să fie invitată să se alăture unei „comunități politice europene”, spunând că procesul de aderare la UE poate dura și zeci de ani.
Kievul a respins ideea „comunității politice”, cel mai recent într-o declarație a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe 21 mai.
„Nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev cu prim-ministrul portughez Antonio Costa. „Credeți-mă, acesta nu va fi un compromis făcut cu Ucraina în Europa. Va fi încă un compromis între Europa și Rusia”, a spus Zelenski.
### Vezi și... ### Emmanuel Macron explică la întâlnirea cu Maia Sandu ideea „comunității politice europene”Confruntat cu critici de la Kiev, dar și întrebări din partea Republicii Moldova și Georgiei, care au depus după Ucraina, în luna martie, cerere de aderare la UE, președintele francez a încercat să explice că propunerea sa nu a are scopul să înlocuiască aderarea la blocul comunitar, ci este complementară.
Ideea a fost de a „crea un nou cadru pentru a ne structura cooperarea, reunind țări europene democratice care aderă la esența valorilor noastre și care aspiră sau nu să adere la UE”, a spus Macron pe 19 mai, în debutul unor discuții la Paris cu președinta moldoveană Maia Sandu.
Spre deosebire de Zelenski, președinta moldoveană a salutat în luările sale de cuvânt publice ideea unei „comunități politice europene”, dar a spus că R. Moldova vrea să parcurgă și un proces obișnuit de aderare la UE, chiar dacă acesta este „lung și complex, necesită mult efort și multă muncă”.