Departamentul de stat: America ajută Ucraina să facă tranziția către sisteme NATO

Emblema Departamentului de stat american.

Your browser doesn’t support HTML5

Departamentul de stat: America ajută Ucraina să să facă tranziția către sisteme NATO

Sprijinul american pentru Ucraina și pentru Estul Europei capătă în aceste zile dimensiuni concrete – de la ajutorul financiar de 33 de miliarde de dolari, solicitat de administrație până la suplimentarea cu 20.000 de militari a efectivelor americane în regiune. Ajutorul substanțial solicitat de administrație Congresului este menit să transforme și să modernizeze armatele Ucrainei și Alianței NATO, să elimine rămășițele echipamentelor rusești încă deținute de membrii ai alianței și legăturile cu complexul militar-industrial al Moscovei.

Aceste schimbări au pe fundal comportamentul imprevizibil al lui Vladimir Putin ale cărui voci, în presa controlată de stat din Rusia solicită extinderea războiului în Europa și folosirea de armament nuclear împotriva Ucrainei. În pachetul de ajutor de 713 milioane de dolari, anunțat de administrație în aprilie este finanțată achiziția de armament american de către Estonia, Letonia și Lituania, în timp ce zeci de milioane de dolari se vor îndrepta către România, Georgia și Bulgaria. Prin eliminarea armamentului și echipamentelor rusești se va obține și izolarea industriei de armament a Rusiei, care încă mai are contracte de reparații și întreținere pentru echipamentele folosite de țări europene.

Forțele armate ucrainene vor fi ajutate să facă tranziția către sisteme NATO, se arată într-un document al Departamentului de Stat. Asta pentru că asistența occidentală pentru Ucraină vizează războiul dar și ceea ce se va întâmpla după el. În pachetul de ajutor pentru Ucraina sunt alocate 20 de miliarde de dolari pentru asistență de securitate, materializată în drone și piese de artilerie grea, care să-i ajute pe ucrainieni să respingă ofensiva rusă în Donbas. Casa Albă s-a ferit să ofere amănunte, spunând că lasă Congresul să o facă.