Ucraina va recupera teritoriile luate de Rusia, promite Zelenski

Bombardamente la Severodonețk

Ucraina va lupta pentru a-și recupera întregul teritoriu care a fost ocupat de forțele rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce forțele ucrainene încearcă să-și mențină pozițiile de la periferia orașului estic Severodonețk.

„Soldații noștri reușesc să respingă cu succes asaltul din orașul Severodonețk”, a anunțat, pe 8 iunie, Statul Major al armatei ucrainene, adăugând că trupele sale au reușit să respingă și atacurile de la Toșkivka și Ustinivka, din apropiere, cca 20 km pe direcția Sud.

Guvernatorul militar al regiunii Luhansk, Serghii Gaidai, a declarat miercuri, 8 iunie, pe Telegram, că în ciuda atacurilor furibunde, trupele rusești nu dețin controlul în Severodonețk, care este acum „locul cel mai fierbinte din regiunea Luhansk”, apărătorii ucraineni luptând „pentru fiecare centimetru”.

### Vezi și... ### Departamentul de stat: America ajută Ucraina să facă tranziția către sisteme NATO

Potrivit lui Gaidai, trupele rusești bombardează intens, dar nu controlează nici șoseaua Lisiceansk-Bahmut, care este vitală pentru aprovizionarea armatei ucrainene. El a mai spus că orașul geamăn Lisiceank, de pe celălalt mal al râului Siverski Doneț, continuă să fie și el supus bombardamentelor, care lovesc și cartiere rezidențiale. Gaidai afirmă că trupele rusești se pregătesc din nou să forțeze râul Siverski Doneț ca să creeze un cap de pod pentru viitoarea ofensivă.

Președintele Zelenski a declarat anterior că forțele ucrainene încă rezistă în Severodonețk, în ciuda faptului că sunt depășite numeric și ca armament de către armata rusă. El a spus că luptele intense, din casă în casă, și bombardamentele nediscriminatorii ale rușilor au transformat Severodonețk și orașul geamăn Lisiceansk în „orașe moarte”.

Dacă cele două orașe vor fi capturate, forțele rusești vor putea controla întreaga regiune Luhansk din estul Ucrainei.