SUA vor livra mai multe arme Ucrainei, NATO discută despre suplimentarea ajutoarelor

Un obuzier M777 american destinat Ucrainei, încărcat într-un avion de transport militar la baza aeriană March, California, 8 iunie 2022

Statele Unite au anunțat livrarea unor tranșe suplimentare de arme pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, în timp ce Ucraina face presiuni asupra statelor occidentale, cerându-le mai multe ajutoare militare pentru a contracara ofensiva Rusiei în regiunea Donbas.

Președintele american Joe Biden a declarat că l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice pe 15 iunie, că Statele Unite vor oferi acest ajutor. Statele Unite rămân „hotărâte să sprijine poporul ucrainean ale cărui vieți au fost sfâșiate de acest război”, a declarat Biden, într-un comunicat.

Ajutorul include rachete pentru sistemele cu lansare multiplă (MLRS) deja trimise în Ucraina și muniție pentru obuziere și piese de schimb, în prima tranșă.

### Vezi și... ### Pe cine avantajează prelungirea războiului din Ucraina?

Anunțul privind noul pachet de sprijin militar a venit în timp ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu aproape alți 50 de miniștrii ai apărării din țări aliate pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. La începutul reuniunii, Austin a declarat că Occidentul trebuie să-și intensifice livrările de arme și „să ne forțăm și mai mult pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra singură, își poate apăra cetățenii și teritoriul său”.

Austin și-a exprimat recunoștința pentru tot ajutorul militar pe care partenerii l-au trimis deja sau s-au angajat să îl trimită, dar a avertizat că „nu ne putem permite să cedăm și nu ne putem pierde avântul. Miza este prea mare”, a spus Austin la începutul întâlnirii de la Bruxelles.