Stânga pro-rusă: pentru UE ar fi trebuit referendum!

Drapele ale Uniunii Europene reflectate la intrarea în clădirea Berlaymont a Comisiei Europene de la Bruxelles (arhivă)

Socialiștii, comuniștii și Șor cred că Moldova a fost atrasă în jocuri geopolitice și că odată integrată în UE își va pierde suveranitatea

Decizia summitului UE de acordare a statutului de țară candidată la aderare Moldovei și Ucrainei a stârnit la Chișinău și reacții negative, în primul rând din partea socialiștilor și a comuniștilor, care par să contureze principalul pol eurosceptic al scenei politice moldovene.

Your browser doesn’t support HTML5

Stânga pro-rusă: pentru UE ar fi trebuit referendum!

Aliați în legislativul de la Chișinău, socialiștii și comuniștii atrag atenția în declarații separate că obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, nu-i garantează Moldovei și un statul de membru în viitorul apropiat, decizia țărilor UE fiind în opinia opoziției o hotărâre cu interes geopolitic, care privează Republica Moldova de libertatea de a-și alege partenerii strategici.

„Am devenit ostaticii unor jocuri geopolitice de bătaie lungă”, menționează socialiștii în declarația lor de vineri, în care insistă că nu există un sprijin unanim în societate pentru vectorul european de dezvoltare și că opinia cetățenilor trebuia consultată pe calea unui referendum național.

### Vezi și... ### Bucurie și… tăcere după o „zi istorică”

Socialiștii invocă autoritatea poporului și în contextul în care, potrivit lor, integrarea în UE „presupune cedarea unei părți a suveranității naționale”. Potrivit declarației, puterea de la Chișinău ar da acestui eveniment o conotație istorică, dar în realitate ar fi vorba despre o decizie politică, în lipsa unor reforme reale din partea guvernării.

Ideea unei ,,euforii neîntemeiate” a fost promovată câteva zile în urmă și de fostul președinte și lider socialist, Igor Dodon. Vorbind înaintea unei ședințe de judecată la care magistrații au decis să-i prelungească cu încă 30 de zile arestul la domiciliu, Dodon, care este anchetat pentru îmbogățire ilicită și trădare, a criticat autoritățile pentru ineficiență:

„Nu are absolut nimic cu ceea ce se întâmplă în interiorul țării această acțiune de PR (relații cu publicul - n.r.) a actualei guvernări. Eu știu că ei păstrau acest statut de candidat pentru alegerile parlamentare de peste câțiva ani, ca să fie un bonus la alegeri. Ei înțeleg că actuala guvernare nu face față la problemele interne și fac o acțiune de PR.”

„Consider că Moldova nu va deveni în viitorul apropiat membru al UE”, a mai spus Igor Dodon în cea mai recentă declarație.

Este și opinia fostului președinte, Vladimir Voronin, care a mai notat într-o declarație publicată pe pagina web a Partidului Comuniștilor că statutul de candidată la aderare i-a fost acordat Republicii Moldova în contextul situației regionale dificile și ar fi o capcană pentru a împiedica cooperarea strategică cu Federația Rusă.

### Vezi și... ### Viorel Furdui (CALM): Pentru aderarea la UE, reforma administraţiei publice este fundamentală

A reacționat la hotărârea liderilor Uniunii Europene și Ilan Șor, liderul partidului cu același nume, care se află în străinătate din 2019, după ce a fost condamnat în primă instanță în dosarul ,,furtului miliardului”. Potrivit declarației, obținerea statutului de candidat la UE este ,,o promisiune goală într-un ambalaj frumos” iar Moldova ar fi ,,o piesă de schimb în jocul marilor puteri”.

Întâmplător sau nu, atât Ilan Șor, cât și Igor Dodon vorbesc despre unitatea opoziției, care, potrivit lor ar trebui să lase la o parte divergențele și să facă front comun pentru a da jos actuala putere.

O reacție doar pe jumătate critică a avut primarul capitalei, fostul socialist Ion Ceban. El a felicitat Republica Moldova, cetățenii și autoritățile, pentru obținerea statutului de ţară candidată la aderarea la UE, dar a adăugat, la adresa puterii: „Nu există nicio scuză, de acum încolo, pentru întârzierea reformelor sau pentru nerealizarea lor”.

### Vezi și... ### Greul abia urmează: „Aderarea la UE presupune rezultate și eficiență, nu poze”