Un elicopter moldovenesc s-a prăbușit în Marea Egee din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Operațiunea de căutare a celui de-al patrulea membru al echipajului continuă (foto AP)

Un elicopter înregistrat în registrul aerian al Republicii Moldova, care participa la stingerea incendiilor în Grecia, în apropierea insulei Samos, s-a prăbușit în Marea Egee. Agențiile de presă relatează că doi membri ai echipajului au murit, un al treilea, pilotul român al elicopterului, a fost dus la spital în stare critică în vreme ce al patrulea membru, un tehnician moldovean, a ajuns la mal înot.

Compania aeriană care deține elicopterul a anunțat printr-un comunicat de presă că nava s-a prăbușit în momentul în care se aproviziona cu apă pe mare. Cei doi membri ai echipajului care au supraviețuit au fost spitalizați și sunt în stare satisfăcătoare. Un moldovean care făcea parte din echipaj și coordonatorul grec au decedat. „Cadavrul pilotului va fi repatriat în cel mai scurt timp în R. Moldova”, precizează compania. Cauza preliminară a accidentului ar fi condițiile meteorologice nefavorabile.

Pilotul român care a fost salvat spune, conform presei elene, că după prăbușire, au reușit să evacueze toți elicopterul, astfel că cei doi s-au înecat din cauza mării agitate.

Elicopterul, vechi de câteva decenii, fusese închiriat de guvernul Greciei. Potrivit Serviciului de Pompieri, aeronava de producție sovietică este un Mil Mi-8.

Pe 13 iulie dimineață, 27 de pompieri, patru avioane care aruncă apă și trei elicoptere au fost trimiși să stingă focul. Sezonul incendiilor de vegetație este deja activ în Grecia. Săptămâna trecută, 52 de incendii de vegetație au fost înregistrate în țară, în decurs de 24 de ore.