În dosarul multiplelor alerte cu bombe există mai mulți suspecți - atât din țară, cât și de peste hotare, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Aceștia ar fi dirijați de un grup de persoane „care au ca obiectiv acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”.
Potrivit unui comunicat al instituției, în cadrul dosarului sunt analizate și evoluțiile statului pe diverse domenii, cum ar fi obținerea statutului de candidat la aderarea în Uniunea Europeană și vectorul de dezvoltare externă a țării.
„Considerăm că episoadele acestor infracțiuni au un impact cu atât mai negativ, cu cât sunt înfăptuite în perioada desfășurării războiului din Ucraina, ceea ce adaugă neliniște în societate”, se arată în comunicat.
De la începutul lunii iulie, poliția a primit, telefonic sau pe e-mail, zeci de alerte despre amplasarea unor explozibile în sediile unor instituții de stat, instanțe, primării, centre multifuncționale, aeroport etc. Toate s-au dovedit a fi false. Pentru a verifica fiecare din aceste alerte, statul cheltuie, cel puțin, 15.000 de lei.
Conform legii, autorii denunțurilor false riscă amendă până la 42.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 2 ani de închisoare.
Grupul care anchetează aceste „atentate teroriste cu bombă” a fost format de procurorul general interimar, Dumitru Robu, și include ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații și ai Serviciului de Informații și Securitate, sub conducerea PCCOCS.