Din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate din ultimele luni, în râurile din R. Moldova a scăzut nivelul apei, unele porțiuni ale râurilor mici chiar au secat, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care a emis luni, 25 iulie, o avertizare hidrologică în acest sens.
Pentru râul Nistru, unde scurgerea apei constituie 30-40% din valorile medii multianuale, meteorologii a anunțat „cod galben” de alertă.
În râul Prut, scurgerea apei constituie 15-30 %, iar în râurile mici – 10-20 % din norma multianuală, fiind declarat „cod portocaliu”.
„Cod roșu” de avertisment a fost emis pentru unele porțiuni ale râurilor mici, unde nivelul apei atinge doar 0-10% din valorile medii multianuale lunare. În urma observațiilor vizuale, s-a constatat că unele sectoare ale râurilor Delia, Nârnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogâlnic, Cula, Cușmirca, Bâcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate.
Cele trei avertizări emise de specialiști sunt valabile până la 29 iulie. În acest context, Serviciul Hidrometeorologic de Stat solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.
Dunărea este și ea afectată serios de secetă, nivelul apei pe sectorul navigabil este foarte scăzut. La intrarea în România, la Baziaș, debitul Dunării ar putea ajunge în câteva zile la minimul istoric din 2013, adică sub 1900 de metri cubi pe secunde, cote cu mult sub nivelul 0 de siguranţă pentru navigaţie, stabilit pentru fiecare port în parte. Problemele sunt mai ales pe partea de Dunăre fluvială, nu pe Dunăre maritimă, de la Sulina până la Brăila.
Circa 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă de „avertisment”, adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, cu o vegetaţie şi culturi slăbite grav de lipsa apei, precizează Comisia Europeană, pe baza unui raport întocmit de Joint Research Committee (JRC), serviciul de cercetări ştiinţifice al UE.