Comisia pre-vetting verifică 26 de judecători înscriși în cursa pentru CSM

Membrii comisiei pre-vetting

Comisia pentru evaluarea externă a integrității candidaților la funcții de conducere în justiție, cunoscută sub denumirea de „comisia pre-vetting”, anunță că a dat startul procesului de evaluare a primului grup de judecători care candidează la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Inițial, în cursa pentru CSM s-au înscris 28 de judecători. Magistratul Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți s-a retras din concurs, iar Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău nu și-a depus declarația de avere și interese personale până la termenul-limită de 15 iulie, fiind descalificat.

Comisia pre-vetting face apel la cetățeni și jurnaliști să ofere informații despre integritatea financiară și etică a tuturor candidaților care vor fi evaluați, pentru început referitoare la cei 26 de judecători rămași în concurs.

Potrivit Ziarului de Gardă, printre candidați sunt persoane care au ajuns în atenția opiniei publice după ce au luat mai multe decizii dubioase în dosare de rezonanță sau au prejudiciat bugetul de stat cu zeci de mii de euro, în urma cauzelor pierdute la CtEDO.

Creată la începutul anului, comisia compusă din experți străini și locali este văzută de guvernarea PAS ca un instrument esențial pentru curățarea justiției de persoane compromise.

### Vezi și... ### Comisia pre-vetting așteaptă declarațiile de avere ale candidaților la funcții de conducere în justiție