Ambasadorul SUA : Războiul Rusiei împotriva Ucrainei va agrava insecuritatea alimentară

Ambasadoarea SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorea SUA la ONU spune că războiul Rusiei în Ucraina nu a făcut decât să agraveze și mai mult o criză alimentară globală deja „îngrozitoare”.

Linda Thomas-Greenfield, care a vorbit pe 5 august în Ghana, a prezis că războiul va provoca insecuritatea alimentară pentru încă 40 de milioane de persoane și că Africa subsahariană va fi cea mai afectată. Thomas-Greenfield a spus că pandemia COVID-19 a făcut ca numărul persoanelor considerate în nesiguranță alimentară să se dubleze aproape de două ori, ajungând la 190 de milioane.

De la invazia totală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia, ONU estimează că acest număr ar putea crește la 230 de milioane. Ea a spus că acest lucru ar însemna că „peste 40 de milioane de oameni vor fi devenit nesiguri din punct de vedere alimentar de când președintele Putin a ales să își invadeze vecinul și să le fure pământul”. Ea a legat această creștere de capturarea de către Rusia a unora dintre cele mai productive terenuri agricole din Ucraina, de stricarea câmpurilor cu mine și bombe și de furtul sau distrugerea echipamentelor agricole și a infrastructurii.

„Adevărul este că acest lucru dăunează Africii", a spus ea, adăugând că înțelege că africanii „nu vor să fie presați să aleagă o tabără”, dar a spus că trebuie să cunoască faptele. Guvernele africane au evitat în mare parte să ia partea în conflict și au refuzat să se alăture condamnării și sancțiunilor occidentale.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Linia frontului se mută în sud-est, de-a lungul Niprului