Un al doilea grup de vase de transport încărcate cu grâne a părăsit porturile ucrainene

Nava de transport Star Helena sub pavilionul Insulelor Marshal în largul portului Odesa, 7 august 2022.

Un al doilea grup de vase de transport încărcate cu grâne a părăsit porturile ucrainene, în cadrul acordului de de deblocare a exporturilor de cereale ale Ucrainei. Cele patru vase care a plecat pe 7 august având la bord 170.000 de tone de grâne, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov. Alte trei nave cu 80.000 de tone au ieșit în larg pe 5 august.

Prima navă părăsise Ucraina pe 1 august după ce ONU și Turcia au mediat semnarea de către Ucraina și Rusia la Istanbul a acordului de reluare și garantare a securității exporturilor de cereale ucrainene. Nava Razoni, sub pavilion de Sierra Leone, trebuia să ajungă în Liban pe 7 iunie, dar e în întârziere și se relatează că se află acum în largul coastelor turcești

### Vezi și... ### Reluarea exporturilor de cereale ucrainene: „O ușurare pentru toată lumea” (D. Kuleba)

Ambasada Ucrainei din Liban a informat agențiile de presă occidentale că Razoni, care are la bord mai mult de 26.000 de tone de porumb, nu va ajunge la Tripoli la data programată. Sursa nu a dat detalii legate de când anume va ajunge nava la destinație și nici despre motivele întârzierii.

Alte nouă nave așteaptă în trei porturi ucrainene convenite potrivit acordului de la Istanbul pentru reluarea exporturilor de grâne pe mare ale Ucrainei, blocate de războiul declanșat de Rusia în țara vecină.

Oprirea exporturilor de grâne ale Ucraineni, unul din cei mai mari exportatori de cereale din lume, a generat temeri serioase legate de declanșarea unei crize alimentare mondiale.

Kievul a acuzat Moscova că a blocat porturile ucrainene pentru a opri exporturile, în timp ce Moscova spune că ucrainenii ar fi de vină din cauză că au minat căile maritime din largul coastelor ucrainene.

### Vezi și... ### Ucraina și Rusia au semnat reluarea exporturilor de cereale prin porturile de la Marea Neagră