ANSA nu a fost informată oficial despre embargoul rusesc

Instruire a inspectorilor ANSA privind evaluarea conformității fructelor și a legumelor proaspete, mai 2022

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că nu a fost încă notificată în mod oficial despre decizia Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) de a sista „temporar”, începând din 15 august, importul de fructe, legume, cereale și alte produse vegetale din R. Moldova.

„Noi am aflat, la fel, de pe site-ul Rosselhoznadzor. Până la acest moment, nu am primit nicio informație oficială. Reacția este, deocamdată, zero din partea lor”, a declarat Europei Libere Iulia Haidarlî, șefă adjunctă a direcției fitosanitare din cadrul ANSA.

Într-un comunicat emis marți seara, Rosselhoznadzor a explicat că interzice temporar importurile din Moldova pentru că a detectat, în urma unor inspecții, mai multe insecte dăunătoare în produsele moldovenești.

Serviciul fitosanitar rus susține că a notificat în mod repetat despre aceste abateri, dar autoritățile moldovene nu ar fi întreprins măsuri. Iulia Haidarlî neagă acest lucru: „Ei au primit reacția părții moldovenești prin răspunsuri cu privire la măsurile concrete luate pentru fiecare lot care a fost depistat neconform. Informația de pe site-ul lor nu este relevantă”.

Interdicția vizează produsele agricole moldovenești din toate raioanele țării, cu excepția celor din stânga Nistrului, controlate de administrația separatistă de la Tiraspol, susținută de Rusia, și raionul Dubăsari, care se află doar parțial sub controlul autorităților constituționale ale R. Moldova.

### Vezi și... ### Rusia pune un nou embargo pe fructele și legumele din Moldova