Țările occidentale promit un ajutor militar de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbind prin videoconferință în timpul Conferinței donatorilor pentru Ucraina la Palatul Christiansborg, în Copenhaga, 11 august 2022

Țările occidentale s-au angajat la 11 august, în cadrul unei conferințe a donatorilor, să aloce peste 1,5 miliarde de euro (1,55 miliarde de dolari) în numerar, echipamente și instruire pentru a stimula capacitățile militare ale Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Banii au fost promiși de 26 de țări la conferința miniștrilor apărării de la Copenhaga, a declarat jurnaliștilor ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.

„Toate țările care au venit la Copenhaga au venit cu intenția de a sprijini Ucraina", a declarat Bodskov la finalul reuniunii de o zi.

### Vezi și... ### Ce conține pachetul de ajutoare suplimentare americane pentru Ucraina?

Banii vor fi folosiți pentru furnizarea de arme, rachete și muniții, creșterea producției de armament pentru Ucraina, instruirea soldaților ucraineni și deminarea zonelor devastate de război din Ucraina.

Miniștrii apărării din Polonia, Slovacia și Republica Cehă au semnalat disponibilitatea de a extinde producțiile de sisteme de artilerie, muniție și alte echipamente militare pentru Ucraina, a declarat Bodskov.

Într-o declarație comună, țările au promis un sprijin militar continuu și susținut pentru Ucraina și au convenit să organizeze o reuniune virtuală în septembrie.

### Vezi și... ### Marea Britanie va trimite mai multe arme în Ucraina

Marea Britanie a promis o sumă suplimentară de 300 de milioane de euro, inclusiv sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete M31A1 cu ghidaj de precizie care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că donațiile sunt „dovada opusă” a ceea ce președintele rus Vladimir Putin ar fi pariat că ar fi fost adevărat până acum - că guvernele occidentale „s-ar fi plictisit toate de conflict și comunitatea internațională ar fi plecat care încotro”. Wallace a mai spus că invazia Rusiei în Ucraina „a început să eșueze în multe domenii".

De asemenea, Danemarca și-a luat angajamente suplimentare pentru a ajuta Ucraina în domeniul apărării militare. „Nu vă vom dezamăgi”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen în deschiderea conferinței. Danemarca a declarat că o nouă contribuție de 113 milioane de dolari va duce suma totală de finanțare din partea micii națiuni nordice de 5,8 milioane de locuitori la peste 500 de milioane de dolari. Ea a numit-o „o donație uriașă”.

Ucraina a făcut apeluri repetate către Occident pentru a trimite mai multe arme, inclusiv artilerie cu rază lungă de acțiune, în timp ce Moscova a acuzat țările occidentale că prelungesc conflictul prin oferirea de arme suplimentare Ucrainei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Distrugeri masive la baza aeriană rusă din Crimeea