Chișinăul cere acces la terenurile agricole disputate în stânga Nistrului

Accesul la terenuri agricole este restricționat fermierilor din mai multe sate din raionul Dubăsari rămase sub controlul Chișinăului.

Autoritățile de la Chișinău spun că cele de la Tiraspol au fost „receptive” la solicitarea de a renunța la termenul limită de 31 august pentru accesul fermierilor moldoveni din stânga Nistrului la terenurile lor agricole aflate după traseul Camenca-Tiraspol.

Într-un comunicat guvernamental se spune că cererea a fost formulată la 29 august, la o întâlnire prin videoconferință a grupurilor de experți din domeniul agriculturii, fitosanitar și veterinar de pe cele două maluri ale Nistrului, așa încât agricultorii din raionul Dubăsari să poată efectua lucrările sezoniere, folosi echipament agricol și transporta roada.

Experții de la Tiraspol „au manifestat receptivitate și au menționat deschiderea de a contribui la rezolvarea dificultăților întâmpinate de fermieri”, se spune în comunicat.

Deși sunt numite „de experți”, din grupurile de dialog sectorial peste Nistru fac parte oficiali guvernamentali de la Chișinău și membri ai administrației nerecunoscute de la Tiraspol. La ultima întâlnire, grupul din partea Chișinăului a fost condus de Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Într-un comunicat de la Tiraspol despre reuniune, se spune numai că problema terenurilor a fost abordată „la inițiativa părții moldovene”.

Accesul fermierilor din mai multe sate din raionul Dubăsari rămase sub controlul Chișinăului (inclusiv Doroțcaia, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă, Roghi) la terenuri agricole aflate la est de traseul controlat de forțele transnistrene este o problemă recurentă în relația R. Moldova cu regiunea sa secesionistă. Problema a apărut în 1998, când administrația transnistreană a instalat puncte de control la trecerile peste traseu.

În august 2018, guvernul de la Chișinău anunța că fermierii din raionul Dubăsari și-au recăpătat accesul la terenuri, după restabilirea unui mecanism din 2006, prin care proprietarilor de terenuri și arendașilor urma să li se elibereze certificate de access pe un termen de 20 de ani. Negocierile au vizat drepturile a 5.561 de deținători de terenuri și o suprafață totală de 6.495 hectare.

La sfârșitul anului 2021, Tiraspolul a notificat despre intenția de a limita până în data de 30 iunie 2022 prevederile deciziei din 2018 privind accesul fermierilor la terenuri. În ziua expirării termenului, acesta a fost prelungit cu o lună, la cererea Chișinăului, până la 31 august.