Pot fi reduse tensiunile ruso-americane din domeniul nuclear?

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) avându-l în centru pe șeful AIEA, Rafael Grossi, 29 august 2022.

Când președinții Biden și Putin s-au întâlnit anul trecut ei au subliniat cu mândrie că și în perioade de tensiune, Washingtonul și Moscova pot coopera în legătură cu energia nucleară. Acum însă, în contextul războiului din Ucraina, situația nu mai e aceași.

Se dau lupte aprige în preajma unei centrale nucleare ucrainene, într-o regiune ocupată de forțele ruse. Invazia lui Putin și efectele ei au însă un impact și asupra altor aspecte între care revenirea la acordul nuclear cu Iranul și recentele convorbiri cu privire la Tratatul de neproliferare nucleară.

Your browser doesn’t support HTML5

Pot fi reduse tensiunile ruso-americane din domeniul nuclear?

Există temerea că noul tratat START nu va fi reînnoit sau înlocuit, dacă tensiunile ruso-americane se mențin sau chiar înrăutățesc. Rusia si America au cele mai mari arsenale nucleare din lume. Chiar și în timpul războiului rece cele două țări au găsit căi de a evita o catastrofă nucleară.

Comunitatea internațională – susțin experți – are nevoie să se asigure că măsurile de prevenire rămân suficient de solide. „Statele Unite și Rusia, în ciuda divergențelor, au o responsabilitate specială în evitarea unei catastrofe nucleară” – a declarat pentru Politico, Daryl Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Înarmărilor; el și-a exprimat speranța că ambele părți doresc continuarea tratatelor de neproliferare.

Îngrijorarea imediată este legată de centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală atomică din Europoa, unde se poartă lupte intense. Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby a spus că Statele Unite sprijină eforturile internaționale menite să evite o catastrofă, una dintre soluții fiind închiderea „controlată” a reactoarelor nucleare.

Pe de altă parte, Rusia se plânge că sancțiunile internaționale o împiedică să efectueze inspecțiile prevăzute în tratatul de neproliferare, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat spune că sancțiunile „nu-i împiedică pe inspectorii ruși să efectueze controale în Statele Unite”.

### Vezi și... ### Israelul, îngrijorat de posibilele concesii americane în negocierea acordului nuclear cu Iranul

Experții spun însă că renegocierea Tratatului START este puțin probabilă, iar asta creează o situație periculoasă. La puțin timp după ce a invadat Ucraina, Putin a pus sistemele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă. Statele Unite au caracterizat măsura drept „o escaladare inacceptabilă”, dar nu au răspuns cu o măsură echivalentă pentru că în ciuda amenințărilor lui Putin, nu s-a consderat că Rusia intenționeză să folosească armament nuclear.

Una dintre puținele arii tematice de cooperare este legată de pericolul nuclear iranian, dar și acolo Putin se apropie de Teheran și această alianță a celor două țări supuse sancțiunilor occidentale diminuează credibilitatea Moscovei ca partener la negocieri menite să diminueze amenințarea nucleară iraniană.