Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de „hotărâre, nu de împăciuitorism” în relațiile cu Rusia în legătură cu războiul acesteia cu Ucraina.
În cadrul discursului său anual privind starea Uniunii ținut pe 14 septembrie âla Strasbourg, von der Leyen a declarat că solidaritatea blocului comunitar cu Ucraina este „de nezdruncinat” și așa trebuie să rămână.
„Niciodată până acum acest Parlament nu a dezbătut starea Uniunii noastre în timpul unui război care face ravagii pe teritoriul european”, a declarat von der Leyen în fața legislativului. Alături de ea se afla prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, ca invitată de onoare printre legislatori, dintre care mulți purtau albastru și galben, culorile naționale ale Ucrainei. „Și mă aflu aici cu convingerea că, prin curaj și solidaritate, [președintele rus Vladimir] Putin va eșua și Europa va învinge... Solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne de nezdruncinat", a spus ea, adăugând că va face o vizită surpriză la Kiev mai târziu în cursul zilei.
### Vezi și... ### „Nu mai este de lucru”. Cum au lovit sancțiunile UE economia regiunii KaliningradDe când Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, cei 27 de membri ai blocului au convenit asupra mai multor runde de sancțiuni paralizante, care au vizat de la Putin și familia sa până la oligarhii și politicienii de rang înalt din țară.
„Vreau să fie foarte clar, sancțiunile au fost adoptate și nu vom renunța la ele. Acesta este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de împăciuire", a declarat von der Leyen. Von der Leyen a acuzat Moscova că a manipulat piețele energetice europene până la punctul în care acestea nu mai pot funcționa corespunzător. Unii critici au arătat către creșterea uriașă a prețurilor la energie și întreruperile haotice în furnizarea energiei electrice ca fiind un semn că sancțiunile impuse Moscovei au provocat mai multe daune acasă decât în Rusia.
Dar von der Leyen a declarat că sectorul financiar al Rusiei este pe „suport vital”, în timp ce industriile și armata sa au fost paralizate de un exod al companiilor internaționale ca răspuns la război. „Armata rusă ia cip-uri de la mașinile de spălat vase și frigidere pentru a-și repara echipamentele militare, pentru că au rămas fără semiconductori. Industria Rusiei este în zdrențe”, a spus ea.
Pentru a atenua impactul creșterii prețurilor din cauza acțiunilor Rusiei, von der Leyen a declarat că va propune o legislație pentru a impune taxe excepționale asupra companiilor energetice care ar putea totaliza peste 140 de miliarde de euro (139,6 miliarde de dolari). „În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat von der Leyen.
Pentru a ajuta Ucraina, von der Leyen a declarat că UE își va deschide piața unică pentru produsele ucrainene și, pe lângă ajutorul de miliarde de euro acordat deja Kievului, a promis încă 100 de milioane de euro pentru reconstruirea școlilor distruse de bombardamentele intense ale artileriei rusești.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin nu consideră războiul o „eroare” (Olaf Scholz)