Președinta Camerei Reprezentanților a SUA a acuzat Azerbaidjanul pentru cele mai recente lupte cu Armenia, în cadrul unei vizite de profil înalt la Erevan, făcută pentru a arăta în mod public susținerea.
Nancy Pelosi a făcut aceste declarații pe 18 septembrie, la o zi după ce a ajuns în țară. Ea este oficialul american de cel mai înalt rang care a călătorit în Armenia din 1991, de când țara și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică.
### Vezi și... ### Un nou armistițiu fragil între Armenia și AzerbaidjanÎntrebată la o conferință de presă susținută la Erevan despre ultimul val de lupte care a izbucnit săptămâna trecută, Pelosi a declarat că deplasarea sa capătă o semnificație deosebită ca urmare a „atacurilor ilegale și mortale ale Azerbaidjanului” asupra Armeniei. "Condamnăm ferm aceste atacuri", a declarat Pelosi, adăugând că luptele de la graniță au fost declanșate de atacurile Azerbaidjanului asupra Armeniei.
„Vorbind despre ceea ce așteaptă Armenia [de la Statele Unite], ne așteptăm la un sprijin activ pentru [democrația, suveranitatea și integritatea noastră teritorială în toate direcțiile posibile", a declarat Alen Simonian, președintele parlamentului armean, în cadrul conferinței de presă.
### Vezi și... ### Liderii mondiali cer încetarea imediată a luptelor dintre Armenia și AzerbaidjanAnterior, înainte de întâlnirea cu prim-ministrul Nikol Pașinian, Pelosi a depus flori la un monument din vârful unei coline din Erevan, în onoarea celor aproape 1,5 milioane de armeni care au murit într-o campanie de violență orchestrată de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial. Crimele au fost clasificate drept genocid de un număr tot mai mare de istorici, precum și de Congresul SUA, care a adoptat în unanimitate rezoluții privind genocidul în 2019. De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, a declarat în mod oficial că omorurile sunt genocid în aprilie 2021. Azerbaidjanul a condamnat remarcile lui Pelosi, calificându-le drept „inacceptabile”. „Acuzațiile nefondate și nedrepte lansate de Pelosi împotriva Azerbaidjanului sunt inacceptabile”, a transmis Ministerul de Externe într-un comunicat. „Aceasta este o lovitură serioasă pentru eforturile de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan”. „Astfel de pași unilaterali și declarații nefondate nu servesc la consolidarea păcii fragile din regiune, ci la creșterea tensiunilor”, a mai spus ministerul.
Ulterior, Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu președintele azer Ilham Aliev și l-a îndemnat „să accepte armistițiul, să retragă forțele militare și să lucreze pentru a rezolva toate problemele nerezolvate între Armenia și Azerbaidjan prin negocieri pașnice”. Azerbaidjanul nu a comentat deocamdată comentariile Departamentului de Stat.