Președintele RFE/RL cere o anchetă privind amenințările la adresa jurnaliștilor kârgâzi

Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a cerut o anchetă privind amenințările proferate la adresa jurnaliștilor RFE/RL în timpul unei demonstrații care a avut loc pe 13 octombrie la Bișkek, la biroul serviciului RFE/RL din Kârgâzstan.

Ilimbek Israilov, organizatorul demonstrației, a cerut închiderea Serviciului kârgâz al RFE/RL din Kârgâzstan, cunoscut și sub numele de Radio Azattyk, Kloop, și a unui alt organ de presă asociat cu acesta și a declarat că va strânge semnături de la persoanele care susțin închiderea acestuia.

În timpul protestului, Israilov a amenințat că îi va stropi cu benzină pe reporterii RFE/RL și că va folosi forța împotriva lor. Majoritatea participanților la acțiune și-au acoperit fețele, au evitat camerele de luat vederi și au refuzat să răspundă la întrebări legate de revendicările lor.

Fly a transmis că jurnaliștii Radio Azattyk nu vor fi intimidați. Într-o declarație de plresă, el le-a cerut autorităților din Kârgâzstan „să îi ancheteze pe cei responsabili de aceste amenințări cu acte de violență împotriva personalului și biroului nostru”.

Israilov a lucrat ca fost vicepreședinte al Serviciului Vamal. În 2019, o investigație realizată de RFE/RL, Organized Crime and Corruption Reporting Project și Kloop l-a implicat pe fostul șef adjunct al serviciului vamal, Raimbek Matraimov, într-o schemă de corupție care a implicat transferul a sute de milioane de dolari din Kârgâzstan.