Un deputat din Vladivostok care a fugit din Rusia după invazie a primit azil în SUA

Un deputat din Vladivostok care a fugit din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina a primit azil în Statele Unite.

Viktor Kamenșcikov, reprezentant al Partidului Comunist în legislativul orașului, a declarat într-o postare pe o rețea de socializare la 22 octombrie că cererea sa de azil politic a fost aprobată și a fost eliberat din detenție. Într-o declarație pe Telegram, Kamenșcikov a spus că acum este un om „liber” și „poate fi un membru cu drepturi depline al societății americane”.

Kamenșcikov fusese reținut de polițiștii de frontieră americani în luna mai, în timp ce încerca să intre în țară dinspre Mexic. Mii de ruși au urmat același traseu de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei la 24 februarie.

Kamenșcikov s-a pronunțat imediat împotriva invaziei și a încetat să mai participe la lucrările parlamentului. În scurt timp, el a depus o cerere de demisie din Partidul Comunist, formațiune care a susținut invazia neprovocată. Anatoli Dolgaciov, prim-secretarul filialei Primorsk a Partidului Comunist și șeful fracțiunii partidului în parlamentul regional din Primorsk, a declarat că Kamenșcikov „a pătat onoarea” și a „discreditat” partidul. El l-a numit pe Kamenșcikov un „trădător”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia a atacat din nou infrastructura energetică ucraineană