Comandantul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran către protestatari: „Azi e ultima zi a revoltelor"

Studenții Universității din Teheran protestând

Comandantul puternicului Corp al Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, Hossein Salami, i-a avertizat pe protestatari că 29 octombrie va fi ultima lor zi în care vor ieși în stradă. „Nu mai ieșiți în stradă! Astăzi este ultima zi a revoltelor”, a declarat Salami, citat de presa de stat.

Iranul a fost cuprins de proteste declanșate de moartea unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată de poliția moralității din Teheran. De la moartea lui Amini, pe 16 septembrie, mii de oameni au manifestat în întreaga țară împotriva conducerii clericale.

La 29 octombrie s-a spus că au fost organizate proteste în mai multe universități din țară, unde studenții au scandat „Moarte dictatorului” și „Femeie, viață, libertate”. Iranul a dat vina pe dușmanii săi de peste hotare care și-ar fi infiltrat agenții în Iran pentru a provoca aceste tulburări.

### Vezi și... ### Petroliștii din Iran cheamă la grevă, în timp ce tulburările continuă

Organizațiile internaționale, îngrijorate de reprimarea sângeroasă a protestelor

Avertismentul IRGC din 29 octombrie a venit în momentul în care Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat „îngrijorarea crescândă” cu privire la relatările despre comportamentul brutal al poliției și gardienilor revoluției care a dus la moartea unora dintre participanții la protestele împotriva regimului din Iran. „Condamnăm toate incidentele care s-au soldat cu moartea sau rănirea gravă a protestatarilor și reiterăm că forțele de securitate trebuie să evite orice utilizare inutilă sau disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, la New York, la 28 octombrie.

Într-o declarație separată, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „creșterea numărului de decese și răniri” ale protestatarilor din Iran. Grupurile pentru drepturile omului afirmă că cel puțin 253 de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost arestate în întreaga țară.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran