Bombardamentele rusești din Ucraina au lăsat Moldova fără curent

Mai multe localități din R. Moldova au rămas fără curent după ce la ora 16:37 a avut loc „o deconectare avariată în sistemul de transport operat de Moldelectrica”, potrivit Premier Energy Distribution.

Actualizare 18:30
Potrivit datelor Moldelectrica, fluxul de curent din România în R. Moldova a fost reluat.

La ora 18:38 vicepremierul Andrei Spînu anunța „că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică”.

De ce a picat curentul

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru R. Moldova s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Totodată, oficialul a menționat că liniile nu au fost avariate, dar s-au „deconectat automat ca și măsură de siguranță”.

Datele Moldelectrica arătau că Moldova a încetat să primească curent din România pe linia Isaccea - Vulcănești - Cuciurgan, care traversează inclusiv teritoriul ucrainean și regiunea transnistreană. Presa din stânga Nistrului a anunțat, de asemenea, pene de curent.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a explicat pentru zdg.md că, după ce a căzut linia de înaltă tensiune, a apărut o „diferență față de frecvențele europene”, care trebuia restabilită.

Actualmente nu există decât o linie de înaltă tensiune, de 400 kilovolți, care pleacă din România spre R. Moldova, dar pe un traseu ocolitor prin... Transnistria. Linia traversează din România pe la Isaccea, ajungând în R. Moldova la Vulcănești, dar de acolo continuă prin sudul Ucrainei tot până la Cuciurgan. Abia de acolo există infrastructura necesară ca electricitatea să fie transportată înapoi pe malul drept al Nistrului.

Ce s-a întâmplat în Ucraina

Rusia a lansat marți, 15 noiembrie, un val de atacuri în toată Ucraina, cu explozii la Lviov și Kiev unde au fost lovite blocuri de locuințe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „85 de rachete au atacat Ucraina, majoritatea afectând infrastructura energetică”.

### Vezi și... ### Situația energetică din Ucraina este „critică”, după un nou val de atacuri rusești