Fragmentele unei rachete descoperite la Briceni | MAI: Riscurile de explozie au fost excluse

O rachetă a fost descoperită într-o livadă din apropierea orașului Briceni

UPDATE 20:45. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează că riscurile de explozie au fost excluse în cazul fragmentelor de rachetă găsite la Briceni.

Potrivit instituției, specialiștii în expertiză tehnico-explozivă au examinat corpul rachetei și alte 4 elemente ale acesteia, depistate în diferite zone, și nu au depistat material exploziv pe aceste obiecte.

Obiectele respective urmând a fi ridicate și transmise către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

UPDATE 18:30. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) condamnă în atacurile brutale cu rachete ale Federației Ruse asupra Ucrainei. Potrivit unui comunicat al instituției, aceste acțiuni nejustificate cauzează consecințe dramatice în Ucraina, lăsând oamenii fără electricitate, agent termic și în unele cazuri fără apă.

MAEIE punctează că atacurile de luni, 5 decembrie, sunt încă o dovadă de agresiune inacceptabilă asupra obiectivelor civile ucrainene de importanță vitală, care afectează inclusiv și R. Moldova.

UPDATE 17:33. La moment, nu există nici un risc pentru cetățeni, întrucât perimetrul în care s-a produs incidentul este asigurat de patrule ale Poliție de Frontieră, informează ministerul Afacerilor Interne.

Specialiștii în expertiză tehnico-explozivă urmează să stabilească dacă obiectul descoperit de poliția de frontieră este parte componentă a unei rachete, are elemente explozibile în componență sau sunt doar părți dintr-o rachetă.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară măsuri de evaluare a prejudiciului și discută cu APL-urile și locuitorii în legătură cu incidentul produs.

### Vezi și... ### Anchetă după ce fragmentele unei rachete au fost găsite în nordul Moldovei

Știrea inițială

„În apropierea orașului Briceni, într-o livadă, a fost descoperită o rachetă. Obiectul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră, care din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, și-au intensificat gradul de atenție”, anunță un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău.

În conformitate cu planurile de acțiune ale MAI, poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de atenție în zona comisariatelor Briceni și Ocnița.

Afișează mai mult

Zona în care a fost descoperită racheta a fost izolată de patrule ale poliției de frontieră. La fața locului au sosit serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Potrivit primarului orașului Briceni, Vitalii Gorodinschii, racheta a căzut în jurul orei 15:00.

Un locuitor al orașului Briceni a expediat Europei Libere imagini surprinse de camerele de supraveghere în care s-ar auzi două zgomote puternice după ora 14:48. Autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificată. În alte înregistrări video apărute în presă, timpul în care se produc cele două zgomote este ușor diferit, posibil din cauza setărilor diferite ale camerelor.

Your browser doesn’t support HTML5

Camerele de supraveghere de la o casă din Briceni ar fi surprins zgomote puternice

Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Ala Diaconu, a declarat pentru Radio Europa Liberă că „o echipă de geniști s-a îndreaptat la fața locului”.

Într-o primă reacție de la depistarea rachetei, prim-ministra Natalia Gavrilița a condamnat „atacurile brutale asupra unor ținte civile din Ucraina” și a anunțat posibile deconectări a energiei electrice din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina.

O rachetă rusească a explodat la Naslavcea pe 31 octombrie

Pe 31 octombrie o rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. Atunci racheta a explodat și a provocat mai multe pagube materiale. Geamurile și acoperișurile caselor din apropiere au fost sparte.

Afișează mai mult
### Vezi și... ### Racheta căzută la Naslavcea ar fi de tip Kalibr și ar fi fost lansată de pe o navă maritimă 

Nu este prima dată când rachetele rusești au violat spațiul aerian al R. Moldova

La începutul lunii octombrie, trei rachete de croazieră, lansate de pe navele maritime rusești au tranzitat teritoriul R. Moldova în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

Rusia a negat atunci că rachetele rusești lansate contra Ucrainei ar fi violat spațiul aerian al R. Moldova.

### Vezi și... ### Trei rachete de croazieră rusești contra Ucrainei au violat spațiul aerian al R. Moldova