Letonia anulează licența televiziunii independente ruse în exil Dojd

Autoritatea letonă pentru mass-media electronică a revocat licența de emisie a postului de televiziune rusesc independent Dojd (Ploaia), a anunțat șeful acestei instituții pe 6 decembrie.

Decizia, care urmează să intre în vigoare din 8 decembrie, are legătură cu „punerea în pericol a securității naționale și a ordinii publice", susține președintele Consiliului Național al Presei Electronice (NEPLP), Ivars Abolins.

O măsură nedreaptă?

DojdTV a declarat într-o declarație că această măsură este „nedreaptă și absurdă”. Dar această decizie nu a venit din senin. Pe 2 decembrie, Dojd a fost amendat cu 10.000 de euro pentru că a folosit o hartă unde Crimeea anexată de Moscova apărea ca parte a Rusiei. În aceeași emisiune se vorbea despre forțele armate rusești care invadează Ucraina ca despre „armata noastră”.

În aceeași zi, serviciul de securitate de stat din Letonia a declarat că a lansat o anchetă în legătură cu declarațiile „care ridică suspiciuni cu privire la asistența oferită de acest canal de televiziune soldaților forțelor de ocupație rusești din Ucraina”.

Pe 1 decembrie, prezentatorul Dojd, Aleksei Korosteliov, a cerut publicului Dojd să scrie despre cazurile de încălcare a legilor rusești în timpul recentei mobilizări din Rusia și despre crimele de război. Făcând această solicitare, el a spus: „Sperăm să ajutăm, de asemenea, mulți militari, cu echipamente și strictul necesar pe linia frontului".

### Vezi și... ### RSF: Războiul din Ucraina are efecte devastatoare asupra jurnalismului

Sprijinul pentru Rusia agresoare este de neimaginat

Serviciul de securitate a declarat într-un comunicat de presă: „Nu se poate justifica în niciun fel acordarea de sprijin Rusiei agresoare”, adăugând că oricine ajută forțele rusești este pasibil de răspundere penală. Alte organizații de știri și-au mutat, de asemenea, operațiunile la Riga.

În urma suspendării forțate a operațiunilor sale în Rusia în luna martie, RFE/RL a deschis un birou de știri în capitala letonă, care găzduiește în prezent și biroul din Moscova al Novaia Gazeta Europe și al postului de televiziune internațional german Deutsche Welle. Orașul găzduiește, de asemenea, site-ul independent de știri Meduza din 2014.

Postul de televiziune rus Dojd și-a suspendat activitatea la începutul lunii martie, la câteva zile după ce Rusia a început invazia în Ucraina. Directoarea generală și proprietara canalului de televiziune, Natalia Sindeieva, declara că decizia a fost luată la o întâlnire a membrilor personalului lui Dozhd, adăugând că postul de televiziune își suspendă operațiunile pentru o perioadă de timp indefinită ca urmare a „noilor condiții”.

Anunțul Nataliei Sindeieva venea la o zi după ce editorul-șef al televizunii Dojdi, Tihon Dziadko, a declarat că el și alți câțiva colegi jurnaliști au părăsit Rusia temându-se pentru siguranța lor. Pagina postului de teviziune fusese blocată din 1 martie, la cererea autorităților ruse.

NEPLP a acordat Dojd o licență de difuzare în iunie, după ce a fost nevoită să își suspende operațiunile în Rusia în martie, pe fondul presiunilor legate de acoperirea invaziei rusești în Ucraina.

La mijlocul lunii iulie, Natalia Sindeieva anunța că Dojd TV își va relua emisiunile de seară online, urmând ca relansarea „mare, serioasă” a întregului canal de televiziune să aibă loc în toamnă, când noul studio va complet echipat și mobilat.